Izvor: Alo
12.07.2024 u 15:40
0

MORAMO DA SE NAVIKNEMO NA NOVE METEOROLOŠKE POJAVE: Stiže predah od ekstremnih vrućina

Meteorolog Ivan Ristić ističe da je pored visokih temperatura veliki problem i sparina

Tropski talas zahvatio je celu Srbiju, donoseći ekstremno visoke temperature koje dostižu i do 40 stepeni Celzijusa.

BALKAN NA VRHUNCU USIJANJA, OBORENI SVI REKORDI: Svetski meteorolozi otkrivaju koje su užarene tačke, a među njima je, na žalost, i Beograd

Građani se suočavaju sa velikom vrućinom, dok stručnjaci upozoravaju na potrebu opreza zbog visokog UV indeksa.

Poslednjih dana mnogi građani, posebno hronični bolesnici, potražili su lekarsku pomoć. Takođe, mnogi imaju problema sa nesanicom zbog tropskih noći.

– Na primer, jutros u dosta gradova gde je bilo kao svežije oko 20 stepeni, u jutarnjim časovima relativna vlažnost vazduha je bila 100%. Dakle, to više ne može dalje od toga. U Beogradu je bilo toplo, 26 stepeni, ali je bila relativna vlaga 50%, tako da, čak je možda bilo prijatnije u Beogradu nego tamo gde je bilo 100% vlažnost vazduha – rekao je meteorolog.

Prema najnovijim meteorološkim prognozama do zahlađenja dolazi 21. jula, kaže Ristić.

– Sa tim svežim vazduhom ima šanse da bude i nepogode, dakle, biće i pljuskova, naročito u nedelju, 21. jula. Tako da, dolazi nam to osveženje, konačno. Pokazalo se i ovih zadnjih godina da to bude kratkotrajno zahlađenje. Tako da, ono, možda će potrajati 5 do 10 dana, posle ponovo ide sve toplije, ponovo se vraća taj afrički vazduh, ponovo još jedan nalet tih toplota – kaže.

Ističe i da nas u avgustu očekuje još jedan toplotni talas.

– Sigurno će biti još jedan nalet od 10-15 dana, tako da, moramo da se naviknemo na te nove meteorološke pojave, da živimo sa tim, šta da radimo. Nećemo gledati uopšte ona prijatna leta da uveče padne na 13-18 stepena temperatura, takvo vreme možemo slobodno i da zaboravimo – rekao je Ivan Ristić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter