Izvor: Kurir
12.07.2024 u 17:57
0

OVA PIĆA NE PREPORUČUJEMO KADA SU U PITANJU TROPSKE VRUĆINE!

Dosta vam je pijenja vode tokom toplinskih vrućina, a i dalje želite ostati hidratizovani i brinuti se za svoje telo? Sigurno vas zanima postoje li i druga pića koja su za naš organizam dobra barem približno kao voda.

Mnogi traže utehu u hladnom pivu, energetskim napicima… Ali to nije baš preporučljivo.

MORAMO DA SE NAVIKNEMO NA NOVE METEOROLOŠKE POJAVE: Stiže predah od ekstremnih vrućina

Najbolji izbori

Voda je naravno broj jedan kad je u pitanju hidratacija organizma. Ali, što još možete piti, posebno u situacijama kada živa u termometru bez zaustavljanja raste?

1. Mleko

Možda vam se ne čini logičnim odgovorom, ali mleko s kalcijumom i vitaminom D koje sadrži, može vaš organizam držati svežim i tokom najtoplijih dana.

2. Voda s ukusom

Nekim ljudima je teško celi dan piti samo čistu vodu. Ako sami pripremate vodu s ukusom, to je dobar način da zaintrigirate nepce bez unošenja dodatnog šećera.

3. Voćni sokovi

Voćni sokovi sadrže oko 85 posto vode što ih čini dobrim izborom pića za hidrataciju. I vitamini koje voće sadrži su zdravi pa se pobrinite da pijete samo stopostotne voćne sokove. Pripazite s unosom šećera. Ako pijete dosta voćnih sokova – zalijte ih vodom. A možete ih i zamrznuti i uživati u ukusnom sladoledu.

4. Lubenica

Nisu samo pića dobra za održavanje optimalnog nivoa hidratacije tela. Lubenica je gotovo samo voda, a tako je ukusna…

5. Sportski napici

Oglasi sa svih strana doslovno viču o tome koliko su sportska pića dobra za hidrataciju. Ipak… Elektroliti koji se nalaze u sportskim pićima mogu biti vrlo dobri u hidrataciji. Ova pića su ukusna i lako ih je piti, ali pripazite koliko šećera i ugljikohidrata ima u njima, naročito ako niste fan vežbanja. Ako se ne pripremate za maraton, jedno ovakvo piće dnevno vam je sasvim dovoljno.

6. Čaj

Čajevi bez kofeina su sjajni, posebno ako pripremate pravi čaj. Nema veze od koje biljke ga pripremate, je li hladan ili vruć – čaj je dobar za hidrataciju. Pun je antioksidansa i umerena konzumacija čaja pomoći će u održavanju zdravlja tokom velikih vrućina.

Najgora pića

1. Pivo

Bilo koje piće koje uklanja vodu iz tikva nije dobar izbor. Što je veći postotak alkohola u piću, više ćete dehidrirati nakon njega. Ako baš želite popiti pivo, odlučite se za ono s niskim procentom alkohola ili potpuno bezalkoholno.

2. Vino i žestina

Alkohol je dehidrator. Većina vina ima oko 12 posto alkohola, ali i to je bolje od žestine koja sadrži i do 40 posto alkohola. Ni alkoholni kokteli nisu dobar izbor.

3. Kafa

Ako ste umereni u konzumiranju, kafa nije najgora stvar koju možete popiti. Ali ako pijete više od dve šoljice, vaše telo će patiti od dehidracije.

4. Limunada

Priznajte, ovo niste očekivali. Kad je limunada u pitanju, problem je šećer. Radije se odlučite za vodu s limunom koju ćete pripremiti sami.

5. Energetski napici

Puni kofeina, šećera i drugih hemikalija, ovi napici nisu dobar izbor za hidrataciju. Ako želite dobiti i nešto energije iz pića, radije se odlučite za čaj.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter