Izvor: SPUTNIK
13.07.2024 u 09:47
0

MOSKVA JE NAŠ PRIJATELJ: Novi predsednik Irana poslao „poruku novom svetu“

Peking i Moskva su podržavali Teheran u teškim vremenima, Iran duboko ceni to prijateljstvo, izjavio je novoizabrani predsednik Irana Masud Pezeškijan.

Pezeškijan je objavio članak u listu „Teheran tajms“ pod nazivom „Moja poruka novom svetu“. U njemu je govorio o Rusiji, Ukrajini, Kini, ali i odnosima sa Zapadom.
„Rusija je važan strateški saveznik i sused Irana i moja administracija će nastaviti da širi i jača našu saradnju. Nastaviću da posvećujem prioritetnu pažnju bilateralnoj i multilateralnoj saradnji sa Rusijom, posebno u okviru struktura kao što su BRIKS, ŠOS i Evroazijski ekonomski savez“, navodi novi predsednik Irana.
On je istakao da Iran teži miru za narode Rusije i Ukrajine.
„Moja Vlada će aktivno podržavati inicijative usmerene na postizanje tog cilja“, precizira Pezeškijan.
Takođe je naveo da odbrambena doktrina Irana ne podrazumeva i ne sadrži odredbe o nuklearnom oružju, stoga bi SAD trebalo da koriguju svoju politiku prema islamskoj republici.
ZAPADNE RAKETE SU DOSPELE U RUKE RUSKIH INŽENJERA: Proučene karakteristike „storm šedou“
„Pozivam SAD da izvuku pouke iz prošlih pogrešnih procena i da na odgovarajući način koriguju svoju politiku. Lica koja donose odluke u Vašingtonu treba da priznaju da politika, usmerena na sukobljavanje zemalja u regionu, nije imala uspeha, niti će imati ubuduće. Treba da se pomire sa tom stvarnošću i izbegavaju eskalaciju trenutne napetosti“, poručio je iranski lider.
On je istakao da će Teheran jačati odnose sa susedima, stvaraće „jak region“, gde niko neće dominirati nad drugima. Računa na saradnju sa Turskom, arapskim zemljama i regionalnim organizacijama.
„Nastojaćemo da stvorimo uslove u kojima će naši resursi biti usmereni na progres i razvoj regiona Bliskog istoka na dobrobit svih njegovih zemalja“, navodi on.
Iran takođe računa na konstruktivan dijalog sa evropskim zemljama.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter