Izvor: Kurir
19.07.2024 u 11:34
0

HAOS U SVETU ZBOG KOMPJUTERSKOG KVARA: Nemačke bolnice otkazuju operacije

Kvar u kompjuterskom (IT) sistemu prijavljen je jutros širom sveta, a pogođene su aviokompanije, železnička mreža, banke i mediji.

BBC navodi da su letovi na mnogim aerodromima obustavljeni i da uzrok nije poznat, ali da je „Majkrosoft“ angažovan na njegovom rešavanju.

TRAMP TVRDI DA RAT U UKRAJINI MOŽE DA OKONČA JEDNIM TELEFONSKIM POZIVOM: Najavio gradnju GVOZDENE KUPOLE!

Navodi se da su železničke kompanije u Velikoj Britaniji prijavile velike IT probleme, a izvršni direktor Skaj njuza je saopštio da ta televizija ne može da emituje program uživo.

Problemi su zabeleženi i na Londonskoj berzi.

Aerodrom Shiphol u holandskom gradu Amsterdamu prijavio je kašnjenja letova zbog kompjuterskog kvara.

CNN je preneo objavu američkih vazduhoplovnih vlasti da su prizemljeni letovi raznih aviokompanija, bez obzira na njihovu destinaciju.

Nejasno je koliko će obustava letova u Americi trajati.

Letovi su obustavljeni na aerodromu u australijskom gradu Sidneju.

AFP je preneo navode iz „Majkrosofta“ da preduzima „akcije za ublažavanje“ problema sa servisom.

Uzrok poremećaja IT sektora nije utvrđen, ali mnogi koji su pogođeni povezali su ga sa „Majkrosoftovim“ operativnim sistemima.

11.33 – Do sada širom sveta otkazano 1.078 letova

Firma za avijacionu analitiku „Sirijum“ objavila je da je do sada otkazano 1.078 letova na aerodromima širom sveta.

Ova brojka će samo rasti.

11.25 – Još aerodroma u Aziji pogođeno

Japanski aerodrom Narita, na oko 60 kilometara od Tokija, saopštio je da pojedine aviokompanije kije tu operišu imaju problema sa IT sistemima.

Aerodrom u Nju Delhiju saopštio je da su neke njihove usluge pogođene zbog kompjutarskog problema.

11.19 – Ni Francuzi ne veruju da je u pitanju hakerski napad

Nakon što je bezbednosni izvor iz britanske vlade izjavio za Rojters da se globalni pad IT sistema ne vodi kao problem vezan za sajber bezbednost, AFP je preneo navode iz francuske vladine agencije za sajber bezbednost da „nema dokaza“ da je kvar rezultat hakerskog napada.

11.14 – Problemi i u izraelskim bolnicama

Ministarstvo zdravlja Izraela je saopštilo da kompjuterski kvar koji je registrovan širom sveta utiče i na bolnice i zdravstvene ustanove i u toj zemlji.

11.06 – Još aerodroma i kompanija pogođeno u Evropi

Nemačka aviokompanija „Lufthanza“ i „SAS erlajn“, čije je sedište u Skandinaviji, prijavile su takođe probleme zbog kompjuterskog kvara.

Pogođen je i aerodrom u Pragu, zbog čega su odloženi neki letovi iz češke prestonice.

Ne radi onlajn čekiranje na sajtu nemačke aviokompanije „Jurovings“.

Međunarodni aerodrom u Belfastu, glavnom gradu Severne Irske, saopštio je da im kompjuterski kvar ometa rad, ali da su i dalje operativni što se tiče letova.

Na aerodromu u Cirihu, najvećem u Švajcarskoj, nije dozvoljeno sletanje aviona.

11.02 – Nemačke bolnice otkazuju operacije koje nisu hitne

BBC navodi da su dve bolnice u gradovima Libek i Lik na severu Nemačke danas otkazale operacije pacijentima koji nisu hitni slučajevi.

10.57 – Problemi i na jednom od najboljih aerodroma u svetu

Aerodrom Čangi u Singapuru, za koji CNN navodi da se često označava kao jedan od najboljih u svetu, saopštio je na zvaničnoj Fejsbuk stanici da se suočava sa problemima u kompjuterskom sistemu.

10.52 Britanska vlada ne smatra da je ovo sajber napad

Bezbednosni izvor iz britanske vlade izjavio je za Rojters da se globalni pad IT sistema ne vodi kao problem vezan za sajber bezbednost.

Skaj njuz koji je ovo preneo objašnjava da britanska vlada ne smatra da je ovo sajber napad.

Ova televizijska stanica dodaje da ipak ništa još nije zvanično potvrđeno.

10.46 – Problem i u IT sistemu Olimpijade u Parizu

Organizacioni komitet Letnjih olimpijskih igara u Parizu saopštio je da su i njegove IT operacije pogođene, ali da imaju rezervne opcije.

Do početka Olimpijade u francuskoj prestonici ostalo je svega nedelju dana.

10.40 – Koji aerodromi su pogođeni u Evropi?

CNN navodi da je pored londonskog aerodroma Getvik, koji je objavio da je pogođen globalnim problemima „Majkrosofta“, dopšlo do poremećaja letova i na aerodromu u nemačkoj prestonici Berlinu, aerodromu Shiphol u holandskom gradu Amsterdamu, kao i na onom u Edinburgu u Škotskoj.

10.34 – I „Amerikan erlajns“ okrivio „Kraudstrajk“

Aviokompanija „Amerikan erlajns“, koja je najveća u svetu kada je u pitanju broj preveznih putnika, objavila je da su IT problemi izazvani tehničkim problemima „Kraudstrajka“ koji utiču na više aviokompanija.

10.30 – Problem i na najvećem poljskom terminalu za brodske kontejnere

Kompanija „Baltik hab“, koja upravlja najvećim poljskim terminalom za brodske kontejnere u luci Gdanjsk, takođe je pogođena ovim kompjuterskim kvarom.

Oni su zatražili od kompanija sa kojima sarađuju da ne šalju kontejnere u luku dok se kvar ne otkloni.

10.24 – Kriv je „Kraudstrajk“?

BBC prenosi izveštaje koji ukazuju da je za sve kriva kompanija za sajberbezbednost „Kraudstrajk“ koja proizvodi antivirusni softver.

Navodi se da su oni izbacili apdejt koji je stvorio ovaj haos pošto je na kompjuterima koji koriste „Vindouz“ izazvao pojavu takozvanog „plavog ekrana smrti“, koji ukazuje na pad sistema.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter