Izvor: SPUTNIK
19.07.2024 u 16:13
0

EVROPA ĆE GORETI U PLAMENU: Sijarto optužio Zelenskog da uvlači NATO u sukob sa Rusijom

Vladimir Zelenski želi da uvuče NATO u ukrajinski sukob, a učešće ijedne zemlje saveza u sukobu sa Rusijom značiće svetski rat – treba što pre zaključiti mir, inače će Evropa biti u plamenu, izjavio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

„Vidim da ima mnogo ljudi, uključujući predsednika Ukrajine, koji pokušavaju da uvuku NATO u taj rat. Sada bi uvlačenje jedne NATO zemlje značilo svetski rat. Bolje bi bilo sprečiti to i izbeći takvu situaciju“, rekao je Sijarto na konferenciji za novinare sa libanskim kolegom Abdulahom Bu Habibom.

Prema njegovim rečima, Budimpešta će nastaviti svoju mirovnu misiju.

„To je neophodno, jer, ako se mir uskoro ne zaključi, na frontu će se desiti još brutalnije stvari nego do sada, pretnja eskalacije će biti veća nego ranije, što će rezultirati time da Evropa bude u plamenu“, upozorio je on.

Sijarto je ranije izjavio da NATO želi da poveća svoju koordinacionu ulogu u snabdevanju Ukrajinom oružjem i obuci njenih vojnika. 31 država podržava tu odluku, a Mađarska ne želi i neće da učestvuje u tome. Mađarsko rukovodstvo je saopštilo da odbija da učestvuje u inicijativi Alijanse zbog bojazni od dalje eskalacije.
S tim u vezi, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da prihvata odluku Mađarske da ne učestvuje u misiji koordiniranja pomoći Ukrajini.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter