Izvor: KURIR
20.07.2024 u 12:07
0

7 MANJE POZNATIH KRIVACA KOJI MOGU DA VAM OŠTETE PLUĆA: Većina se nalazi u kući

Dobro je poznato da pušenje i zagađenje vazduha ozbiljno štete zdravlju pluća. Međutim, krivci za plućne tegobe i bolesti mogu da se nađu i na mestima gde ih možda ne biste očekivali.

Pluća su vitalni organ koji snabdeva telo kiseonikom, a uklanja ugljen-dioksid iz krvi. Verovali ili ne, zdrava osoba u proseku svakodnevno udahne oko 11.000 litara vazduha.

Dobro su poznati neki često spominjani faktori rizika koji ugrožavaju zdravlje pluća, kao što su pušenje (ne samo aktivno, već i pasivno), izloženost spoljašnjem i unutrašnjem zagađenju vazduha, profesionalna izloženost hemikalijama, prašini ili azbestu, i ponavljajuće infekcije disajnih puteva. Ali postoje i manje poznati faktori rizika koji dugoročno mogu da oštete pluća, a da toga niste svesni, objašnjava dr Gabrijela Pikardo, specijalista interne medicine.

Buđ

Buđ su mikroskopske gljivice koje u vazduh izbacuju sitne čestice nazvane spore. Ako ste alergični na buđ, ove spore mogu da izazovu ozbiljne infekcije pluća, hroničnu opstruktivnu bolest pluća (HOBP) ili oslabe imunitet. Zato je veoma važno očistiti i zaštititi dom od buđi, posebno ako ste skloni respiratornim problemima.

Neodržavani tepisi

Tepisi koji se ne čiste redovno mogu da budu skladište buđi, grinja i prašine, što može dugoročno da dovede do oštećenja pluća. Ove čestice ulaze u vazduh kada usisavate tepih ili hodate po njemu. Preporučuje se redovno usisavanje i godišnje čišćenje parom kako bi se smanjio rizik od respiratornih problema.

Brašno

Ljudi koji rade kao pekari često imaju ozbiljne probleme sa disajnim putevima, poznate kao „pekarska astma“. Ovo stanje je alergijska reakcija na udisanje pšeničnog brašna. Ako imate teškoće sa disanjem dok pripremate testo za hleb ili kolače, obavezno se posavetujte sa lekarom kako biste izbegli komplikacije.

Uređaji na gas

Šporet na plin i slični uređaji na gas mogu da budu skriveni uzroci problema sa plućima. Sagorevanjem plina se stvara azotni oksid, gas koji može da izazove upalu pluća, kašalj, šištanje u grudima i astmu. Ovaj gas se takođe stvara prilikom sagorevanja drveta, ulja, uglja ili kerozina. Važno je pravilno instalirati, čistiti i održavati ove uređaje radi sigurnosti i zdravlja pluća.

PICA IZ TIGANJA: Klasik na drugačiji način, gotov začas, a svi će vam tražiti recept

Ptice

Udisanje prašine koja sadrži sitne čestice ptičjeg izmeta može da izazove ozbiljne probleme sa plućima, poznate kao hipersenzitivni pneumonitis. Ovo stanje često pogađa uzgajivače ptica i poznato je kao „pluća uzgajivača ptica“. Redovno čišćenje prostorija i izbegavanje direktnog izlaganja može da smanji rizik od ovih problema.

Buđ sa farme

„Farmerska pluća“ su još jedan tip hipersenzitivnog pneumonitisa. Imuni sistem reaguje na buđ koja raste na žitaricama, u senu ili slami, što izaziva upalu pluća. Ovaj problem je češći na farmama krava, među stočarima i u područjima gde je velika vlaga tokom žetve. Preduzimanje mera za zaštitu i čišćenje okoline može da pomogne u sprečavanju ovih respiratornih problema.

Ovlaživači vazduha

Izgledaju bezopasno, ali ako se ne čiste redovno, ovlaživači vazduha mogu da postanu leglo buđi i bakterija koje ispuštaju u vazduh, što može da našteti plućima. Isti problem može da se desi i kod klima uređaja i sistema za grejanje. Da biste izbegli probleme, redovno čistite i servisirajte ove uređaje kako biste očuvali čist vazduh u svom domu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter