Izvor: kurir
20.07.2024 u 15:49
0

U BIH PROGLAŠENA EPIDEMIJA: Preminuli mladići od 17 i 18 godina

U Bosni i Hercegovini zabeležen je još jedan smrtni slučaj od morbila, a preminuo je 18-godišnji Zeničanin, potvrđeno je iz Ministarstva zdravlja Zeničko-dobojske županije.

Ranije ove sedmice u Sarajevu je preminuo 17-godišnji dečak, koji je takođe oboleo od morbila, a od tada je proglašena epidemija u Sarajevskoj županiji, a sada i u Zeničko-dobojskoj.

Slučajevi vezani za nisku stopu vakcinacije dece

Obe smrti povezane su sa niskom stopom vakcinacije među decom, podstaknutom kampanjom na društvenim mrežama podstaknutom nepotkrepljenim tvrdnjama da su vakcinacije protiv malih boginja povezane sa autizmom kod male dece.

NEZAPAMĆEN VANDALIZAM U CRNOJ GORI: Grupa mladih demolirala automobil, a onda ga prevrnula na krov

Ministarka zdravlja Zeničko-dobojske županije Aida Salčinović rekla je lokalnim medijima da je u toj županiji vakcinacija dece protiv morbila na nivou od svega 37 posto, što pogoduje širenju zaraza. U toj županiji do sada je potvrđeno više od 1.200 slučajeva zaraze morbila.

Apel roditeljima

„Mogu samo da apelujem na roditelje da vakcinišu svoju decu i tako ih zaštite“, rekla je Salčinović.

Da bi se efikasno sprečilo širenje zaraznih bolesti, uključujući morbile, neophodno je obezbediti obuhvat vakcinacijom od najmanje 95 odsto. Vakcinacija protiv zaraznih bolesti u Federaciji BiH je obaveza regulisana zakonom koji je na snazi od 2005. godine, ali i pored toga roditelji masovno odbijaju vakcinaciju svoje dece pod raznim izgovorima, a kazne koje za to dobijaju su novčane i u simboličnim iznosima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter