Izvor: Kurir
22.07.2024 u 15:30
0

TOPLOTNI TALASI NAS TEK ČEKAJU: Prognoza RHMZ do kraja godine

Talas ekstremno visokih temperatura koji je zahvatio Srbiju od subote je u postepenom slabljenju.

Osveženje koje je stiglo juče je uslovilo nestabilnosti koje su nekim gradovima donele pljuskove sa grmljavinom. Prema najavi meteorologa pik osvežebnja možemo da očekujemo sredinom ove nedelje, dok ćemo u avgustu ponovo imati periode sa tropskim temperaturama preko 30 stepni.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) objavio je  prognosezonskuzudo januara naredne godine u kojoj se navodi da ćemo nastavak kasnog leta imati i u prvoj polovini septembra, ali i da nas u oktobru čeka miholjsko leto.

Avgust topliji i suvlji uz pojavu toplotnih talasa

– Srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za 1.0ºS do 2.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost avgustovske srednje minimalne temperature vazduha oko 19.8ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za 1.0ºS do 2.0ºS u odnosu na višegodišnji. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 31.7ºS – navodi RHMZ i dodaje:

Mesečna suma padavina tokom avgusta biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za 10 mm do 20 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini avgustovska suma padavina iznosiće oko 37 mm.

KAKO SE ZAŠTITI OD PROVALNIKA DOK TRAJE GODIŠNJI ODMOR:Ovo su saveti šta da uradite pre nego što krenete na put

Topao i suv septembar

– U većem delu Srbije septembar topliji i prosečno vlažan, a u Jugozapadnoj Srbiji topliji i suvlji. Nastavak kasnog leta u prvoj polovini septembra. Srednja minimalna temperatura vazduha u septembru biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost septembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 14.6ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u septembru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom septembra biće oko 24.3ºS – navodi se u sezonskoj prognozi i dodaje:

– U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom septembra zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek, a u Jugozapadnoj Srbiji biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 5 mm do 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini septembarska suma padavina iznosiće oko 50 mm.

Prema najavi RHMZ oktobar će u većem delu Srbije toliji i prosečno vlažan, a u Vojvodini, Mačvi, Šumadiji i Timočkoj Krajini toliji i suvlji oktobar. Miholjsko leto.

– Srednja minimalna temperatura vazduha u oktobru biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za 0.5ºS do 1.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost oktobarske srednje minimalne temperature vazduha oko 10.0ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u oktobru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za 0.5ºS do 1.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost u odnosu na višegodišnji. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom oktobra biće oko 18.5ºS – piše RHMZ i dodaje:

– U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom oktobra zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek, a u Vojvodini, Mačvi, Šumadiji, i Timočkoj Krajini biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 5 mm do 15 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini oktobarska suma padavina iznosiće oko 22 mm.

Novembar – prosečno topao i vlažan

– Srednja minimalna temperatura vazduha u novembru zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za 0.5ºS do 1.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost novembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 5.4ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u novembru biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.5ºS do 1.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom novembra biće oko 12.6ºS. U celoj Srbiji mesečna suma padavina tokom novembra zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 5 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini novembarska suma padavina iznosiće oko 38 mm.

Blaži i prosečno vlažan decembar

– Srednja minimalna temperatura vazduha u decembru biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za 0.5ºS do 1.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost decembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 1.8ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u decembru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za 0.5ºS do 1.0ºS u odnosu na višegodišnji. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom decembra biće oko 8.0ºS. Mesečna suma padavina tokom decembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 5 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini decembarska suma padavina iznosiće oko 57 mm.

Januar

Prema najavi RHMZ januar će u većem delu blaži i prosečno vlažan, a u Zapadnoj Srbiji, Šumadiji i Timočkoj Krajini blaži i suvlji januar.

– Srednja minimalna temperatura vazduha u januaru zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.5ºS do 1.0.ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost januarske srednje minimalne temperature vazduha oko 0.4ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u januaru biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.5ºS do 1.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom januara biće oko 5.7ºS – najavljuje RHMZ i dodaje:- U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom januara zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku do 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek, a u Zapadnoj Srbiji, Šumadiji i Timočkoj Krajini biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 5 mm do 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini januarska suma padavina iznosiće oko 49 mm

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter