Izvor: SPUTNIK
23.07.2024 u 11:38
0

ULAZE U ZAVRŠNU FAZU: Istorijski sporazum Rusije i Irana

Moskva i Teheran završili su pripremu sporazuma o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu, saopštio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Andrej Rudenko.

Tekst dokumenta finalizovan je tokom konsultacija eksperata pravnih i teritorijalnih odeljenja Ministarstva spoljnih poslova dve zemlje u Moskvi 21. juna.
„Na kraju je dogovoreno pokretanje unutrašnjih državnih procedura, neophodnih za pripremu sporazuma za potpisivanje u okviru jednog od najbližih bilateralnih kontakata na najvišem nivou. Nadamo se da ćemo u bliskoj budućnosti biti svedoci ovog zaista istorijskog događaja“, rekao je Rudenko.
Ministarstvo odbrane Rusije u januaru je najavilo „veliki sporazum“ sa Iranom. Kako je rekao šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, sa tim dokumentom „odnosi Rusije i Irana će biti podignuti na novi nivo“.
Odnosi Rusije i Irana zasnivaju se na Sporazumu o osnovama međusobnih odnosa i principima saradnje. Dokument, zaključen 2001. godine, automatski se obnavlja svakih pet godina. Poslednjih godina Moskva i Teheran su došli do zaključka da dokument ne odgovara novoj geopolitičkoj situaciji i višem nivou saradnje. Aktivan rad na novom sporazumu počeo je u januaru 2022. nakon posete pokojnog predsednika Ibrahima Raisija Moskvi.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter