Izvor: Novosti
24.07.2024 u 20:15
0

OTKRIJTE SVA LEKOVITA DEJSTVA KUPINE: Jačaju imuni sistem, a evo kako da ih koristite

ZA kupinu bi moglo da se kaže da je pravo blago prirode.

Osim što je dragoceno osveženje u ovim vrelim danima, ova bobičasta voćka štiti organizam od malokrvnosti, tromboze, jača imuni sistem…

DOMAĆI KEČAP: Za sve one koji vole da stavljaju kečap u svako jelo

Kupinu sa razlogom nazivaju „prirodan aspirin“, jer obiluje salicilnom kiselinom. Osim što uspešno sprečava formiranje trombova, ova kiselina koristi se i za ublažavanje bolova, snižava temperature i deluje protivupalno, pa je kupina uvek bolji izbor od lekova.

Na primer, kada dođe do glavobolje, možete pomoći sebi tako što ćete jesti kupine. Ovo voće, takođe, štiti vid i jača imunološki sistem.

Kupine su i moćan antioksidans, pa tako smanjuju stvaranje lošeg (LDL) holesterola, krepe organizam, pomažu očuvanju kolagena i blago pročišćavaju creva. Pošto sadrži betaine, sok presnih kupina podstiče pravilan rad ćelija jetre i štiti je, dok istovremeno, povoljno deluje na žučnu kesu i čisti žučne puteve.

Čaj od listova

LISTOVI kupine imaju antiseptička i protivgljivična svojstva i sastojke koji jačaju organizma. Takođe se upotrebljavaju i za lečenje lakših slučajeva proliva. Mirisni čaj od listova kupine savetuje se i u slučajevima gripa, prehlade i kašlja, za ispiranje upaljenog grla i za lečenje upala usne duplje i desni. Dve kašike lista kupine prelijte sa tri decilitra ključale vode, posle 15 minuta procedite i pijte, u slučaju akutne prehlade i dijareje tri puta dnevno.

Antioksidansi iz kupina učestvuju u procesu sprečavanja štetnog delovanja slobodnih radikala i na taj način pomažu u zaštiti oboljenja od raka, štite kardiovaskularni sistem, usporavaju staranje organizma, pomažu u borbi protiv štetnog delovanja sunca na kožu, utiču na usporavanje neuroloških bolesti.

Vino od kupina odavno je cenjeno i dokazano kao lek u borbi protiv malokrvnosti. Stručnjaci preporučuju da se za poboljšanje krvne slike mesec dana pije decilitar kupinovog vina dnevno, pola sata pre jela. Osim gvožđa, ono sadrži i dosta vitamina C i B, folnu kiselinu i pektin, pa poboljšava cirkulaciju, ubrzava rad creva, reguliše krvni pritisak, jača imunitet i otpornost organizma, pojačava apetit i pospešuje metabolizam.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter