Izvor: Sputnik
25.07.2024 u 19:16
0

ZLATNE POLUGE IZ ORMARA: Ko je lobista za kosovsku nezavisnost koji je „šokirao“ Ameriku

U Americi je nastala vladavina novca. Neko ko nema jake sponzore i lobije iza sebe ne može uopšte ni da uđe u politiku ili bude u igri. Bob Menendez je samo jedan primer toga. Korupcija u Vašingtonu je legalizovana, a Senat nije nikakvo prepošteno telo koje se bori protiv korupcije, već je njegovo uklanjanje učinjeno u funkciji nečeg drugog.

Ovako politikolog Aleksandar Pavić komentariše ostavku koju je američki senator i albanski lobista Bob Menendez podneo nakon što je Etički komitet Senata SAD preduzeo korake za njegovo izbacivanje. Iako je optužen po 16 tačaka krivičnih dela, uključujući podmićivanje na federalnom sudu u Njujorku, Menendez se u početku nije odazivao pozivima da podnese ostavku, pa čak ni pozivima guvernera njegove matične države, Nju Džerzija.

Albanski lobista

Bobu Menendezu se sudilo zbog primanja mita u gotovini i zlatnim polugama, a optužen je i da je radio kao strani agent u korist Egipta. U njegovom domu je u toku pretrage zaplenjeno više od 480.000 dolara u gotovini, kao i zlatnih poluga vrednih 150.000 dolara.
U Srpskoj javnosti Menendez je poznat kao albanski lobista koji je tražio od administracije u Vašingtonu da izvrši pritisak na Srbiju da prizna nezavisnost tzv. Kosova. On je tokom karijere izjavljivao da je ponosan što su SAD 2008. godine među prvima priznale nezavisnost južne srpske pokrajine.
Pavić podseća da je nedavno američki kongresmen Tomas Mejsi otkrio da svako u američkom kongresu ima svog pratioca iz Ejpeka – američko-izraelskog komiteta za političku akciju i najjače pro-izraelske lobističke organizacije u Americi.
To lobiranje u američkom kongresu je javna tajna, a Amerikanci čak imaju uzrečicu „Najbolji je kongres koji novac može da kupi“. Kada se iz mase njih izdvoji ovako neko poput albanskog lobiste Menendeza, to nije zato što je on jedini korumpiran, već se najverovatnije radi o nekakvom obračunu unutar te političke močvare u kojem se Menendez zamerio nekom drugom, rekao je Pavić za Sputnjik.
On je rekao i to da su u Americi navodno šokirani saznanjima o sada već bivšem senatoru Menendezu, iako je dobro poznato svima da je američka politika takva da u njoj novac bira i odlučuje o svemu. Većina kandidata u američkim izborima, dodaje on, finansira se iz takozvanih crnih političkih akcionih komiteta, što znači da se čak ni ne zna čije pare finansiraju kandidate, iako se radi o enormnim ciframa.

Manjim skandalom sakriti veći

Naš sagovornik ističe da je predsednički kandidat Donald Tramp u pravu kada kaže da je ono za šta je Menendez optužen sitnica u odnosu na sve optužbe koje postoje protiv Bajdena, njegovog sina i cele njihove porodice. Čak postoje spekulacije da je Menendez namerno izabran kao žrtva za najnoviji skandal kako ne bi ispalo da je Bajdenovo ministarstvo pravde antitrampovsko. Na optužbe da je Bajdenova administracija instrumentalizovala pravo i pravdu kako bi se obračunavali sa Trampom, Menendez je poslužio kao primer da se Demokrate, navodno, obračunavaju i sa svojima.
Menendez je bio u sukobu sa svojim stranačkim kolegama u Nju Džerziju oko toga koga će podržati na izborima i tada im je otvoreno rekao da zna sve njihove „kosture u ormaru“, upozorivši ih da ga ne vuku previše za jezik. Otprilike ih je ucenio stavljajući im do znanja da ako on padne, padaju i mnogi drugi. On je očigledno imao dovoljno saznanja o drugima da mu, bar do sada, posluži kao neka vrsta garancije. To što je on ucenjivao druge, i to očigledno one koji odlučuju, samo govori o tome da je okružen i mnogo korumpirovanijim od njega, zaključio je Pavić.

Na Zapadu ništa novo

Novinarka i nekadašnji glavni i odgovorni urednik „Politike“ Ljiljana Smajlović kaže da korupcija u američkom Senatu ne bi po sebi bila velika novost da je Robert Menendez vodio računa u prikrivanju tragova svoje alavosti.
Ne znam da je neko pre njega političke usluge razmenjivao za zlatne poluge koje je posle držao u kući. Njegova neopreznost ukazuje na to da je prodaja moći na Kapitol hilu tako uobičajena da se on osećao nedodirljivim. Prethodne optužbe za korupciju i prethodni sudski proces je sa lakoćom politički preživeo, i višestruko mu se posle isplatilo što u tom prvom procesu nije hteo ništa da prizna, ni da dobrovoljno ode iz Senata, rekla je Smajlovićeva za Sputnjik.
Menendezu je već jednom suđeno zbog korupcije, tada se izvukao i verovao je da će se opet izvući. Na poslednjem suđenju se ispostavilo da je njegova druga supruga ta koja je na sve strane ostavljala „otiske prstiju” o korupciji bračnog para. Ona se lično sastajala sa ljudima od kojih je uzimala pare, automobile ili zlato, uključujući i zvaničnike stranih država, slala im je SMS poruke telefonom itd, iako ju je muž upozoravao da to ne čini. Da je slušala njegova uputstva kako se to radi, možda bi se Menendez i ovog puta izvukao, zaključila je Smajlovićeva.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter