Izvor: Novosti
26.07.2024 u 11:17
0

RUSKI I KINESKI BOMBADERI IZNAD ALJASKE -AMERIKA POSLALA BORBENE AVIONE: Vašington tvrdi “ Neviđena provokacija“ ( VIDEO)

Reagovala i Kanada

Rusija i Kina po prvi su put izvele let strateških bombardera u zajedničkoj patroli u blizini Aljaske, što upozorava na sve širi okvir sposobnosti vojnog partnerstva, koje izaziva sve veću zabrinutost u SAD-u i među njihovim saveznicima.

Američki i kanadski borbeni avioni detektovali su, pratili i presreli dva ruska aviona TU-95 i dva kineska H-6 kasno u sredu, prema Komandi odbrane vazdušnog prostora Severne Amerike (NORAD), pod kojim SAD i Kanada zajednički upravljaju satelitima, radarima i borbenim avionima.

NORAD je javio da četiri bombardera nisu ušla ni u američki ni u kanadski vazdušni prostor, već su delovala u identifikacionoj zoni protivvazdušne obrane (Air Defense Identification Zone – ADIZ) Aljaske i nisu predstavljala pretnju, prenosi Fajnenšel Tajms.

RUSKI HAKERI OBJAVILI ZAPANJUJUĆE PODATKE: Objavljeni podaci o 3200 stranih plaćenika u ukrajinskoj vojsci

ADIZ je jednostrano proglašena tampon zona u međunarodnom vazdušnom prostoru u kojoj zemlje nadziru letove zbog prevencije mogućih potencijalnih pretnji sigurnosti.

– Nije neobično da ruski bombarderi koji lete kroz ADIZ (iznad Aljaske) budu presretnuti, ali verujem da je to prvi slučaj zajedničkog ruskog i kineskog leta u toj zoni – rekao je Aleksandar Korolev, stručnjak za rusko-kinesku vojnu saradnju.

Rusko ministarstvo obrane saopštilo je da se zajednička patrola odvijala u „novom području zajedničke operacije“ iznad Arktika i severnog Tihog okeana u trajanju od pet sati. Rečeno je i da su ruski lovci Su-30 i Su-35 bili podrška bombarderima tokom leta.

Ruski i kineski avioni „postupali su striktno u skladu s međunarodnim pravnim statutima“ i „nisu povredili vazdušni prostor stranih zemalja“, saopštilo je rusko ministarstvo. Kina je potvrdila da je provela zajedničku stratešku vazdušnu patrolu s Rusijom iznad Beringovog mora, u skladu sa svojim godišnjim planom zajedničkih vojnog angažmana.

Ministarstvo obrane saopštilo je kako je ovaj manevar pomogao produbljenje međusobnog bilateralnog strateškog poverenja i koordinacije te da nije bio usmeren ni na koju treću zemlju. Patrola nije imala „nikakve veze s trenutnom  međunarodnom situacijom“, rekao je zvaničnik u četvrtak.

Ipak, senatorka s Aljaske Lisa Murkovski nazvala je događaj „neviđenom provokacijom naših protivnika“, dodajući da je to „prvi put da su presretnuti kako rade zajedno“, prenosi Bi-Bi-Si.

Kinesko-ruski manevri predstavljaju daljnje širenje značajne vojne saradnje dveju zemalja. Visoki američki obrambeni zvaničnici izvestili su američke zastupnike ranije ove godine da američka vojska preispituje strukturu svojih snaga i planira uzeti u obzir kinesko-rusku vojnu saradnju u razmatranju potencijalnog budućeg sukoba.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter