Izvor: SPUTNIK
26.07.2024 u 16:37
0

EU PODRŽALA LAJČAKA: Estonac novi izaslanik u Prištini

Savet Evropske unije usvojio je odluku o produžetku mandata specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku do 31. januara 2025. godine.

Usvojeno je i niz odluka kojima se produžavaju postojeći mandati troje specijalnih izaslanika EU, uključujući Lajčaku, kao i o imenovanju četiri nova specijalna izaslanika EU, među kojima su predstavnici EU u Prištini i u Bosni i Hecegovini.
Miroslav Lajčak je prvi put imenovan za specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana 2. aprila 2020. godine.

Estonac Aivo Oran novi izaslanik u Prištini

Novi specijalni predstavnik EU u Prištini biće estonski diplomata Aivo Orav, koji će preuzeti dužnost 1. septembra 2024. godine na početni period od dve godine.
Orav, koji se u saopštenju Saveta EU opisuje kao estonski diplomata sa velikim nacionalnim iskustvom i iskustvom u EU na širokom spektru pozicija, naslediće na toj poziciji Tomaša Sunioga, koji je na funkciji šefa Kancelarije EU u Prištini od 2020. godine.
Kako se navodi u saopštenju Saveta EU, Orav će „igrati vodeću ulogu u promovisanju stabilnog, mirnog, demokratskog i multietničkog Kosova koje sarađuje sa regionom“.
„On će takođe podržati evropsku perspektivu Kosova i približavanje EU, i pratiti, pomagati i olakšati napredak u pogledu političkih, ekonomskih i evropskih prioriteta“, navodi se u saopštenju.
Orav je trenutno stalni predstavnik Estonije pri EU, a ranije je bio šef delegacija EU u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji.
KREMLJ SE OGLASIO U VEZI TRAMPA: “On je deo grupe koja je pokrenula sankcije proti nas“

Luiđi Soreke predstavnik za BiH

Savet EU je, takođe, doneo odluku o imenovanju Luiđija Soreke za specijalnog predstavnika EU za BiH, koji će na toj funkciji naslediti aktuelnog ambasadora EU u Sarajevu Johana Satlera, čiji petogodišnji mandat ističe 31. avgusta 2024. godine.
Soreka će preuzeti dužnost 1. septembra 2024. godine na početni period od dve godine. Kako se navodi u saopštenju, mandat Soreke biće da osigura kontinuirani napredak u procesu stabilizacije i pridruživanja, „s ciljem stabilne, održive, mirne i multietničke i ujedinjene BiH, koja će mirno sarađivati sa svojim susedima na putu ka članstvu u EU“.
Soreka, koji je od 2018. do 2022. godine bio šef Delegacije EU u Albaniji, podržava primenu Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, dodaje se u saopštenju.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter