Izvor: KURIR
27.07.2024 u 17:12
0

3 VEŽBE KOJE POMAŽU KOD IŠIJASA: Fizioterapeut otkriva šta je najbolje raditi u fazi jakog bola

Išijas ili išijalgija je stanje koje karakteriše bol koji se iz donjih leđa širi niz nogu. Bol nastaje nagnječenjem jednog od pet kičmenih korenova živaca koji zajedno čine nerv išijadikus.

U akutnom stanju išijalgije bitno je izbegavati pokrete i stvari koje pogoršavaju bol. Mozak i telo nas sami upozoravaju, slušajte ih, savetuje Miloš Stojković diplomirani fizioterapeut.

– Vežbe za trenutno jačanje tonusa su individualne. Jedan od mojih saveta koji dajem ljudima jeste da u fazi jakog bola ne rade fizičku, već umnu vežbu, a to je vizuelizacija mesta gde im je bilo prijatno, gde im se telo regenerisalo, oslobađalo od stresa, napetosti i bolova – sugeriše naš sagovornik.

Zamislite, na primer, da ležite u prirodi, na travi i gledate u plavo nebo, jezero, reku, more… Umna vežba za opuštanje i regeneraciju treba da traje od 8-15 minuta, a ponovite je 5-10 puta u toku dana.

PITA SA PAPRIKAMA: Ovako je prave u Vranju, a ukućani će stajati u redu za još koliko je sočna

Kad bol krene da slabi

Kada primete da bol jenjava, ljudi se uglavnom opuste i zanemare svoje stanje.

– Jačanje mišića jeste dobro, ali zbog nekih prethodnih trauma (fizičkih povreda, emotivnih i mentalnih opterećenja, toksina, bakterija, virusa, hemikalija) koje opterećuju telo i organe, naš neuromišićni sistem počinje da slabi i zaboravlja neke od pokreta. Tu je bitno raditi na uzrocima manuelnom fizikalnom terapijom, odnosno raditi na svemu što je opteretilo sistem. Kao kada se u kompjuteru nakupe virusi i greške (bagovi), pa se on uspori – poredi fizioterapeut.

I za hronični išijas važi da je svako od nas drugačiji, tako da nema šablona u vežbanju. Nekome više odgovara da jača leđne mišiće, nekome trbušne mišiće.

Za jačanje trbušnih mišića

Jedna od vežbi za trbušnjake je ležeći položaj sa podignutim stopalima i kolenima iznad zemlje pod uglom od 90 stepeni, dok ruke treba da budu sa strane. Taj položaj uz pravilno disanje zadržite 30-60 sekundi. Radite 2-4 serije, u zavisnosti od težine stanja išijalgije.

Za jačanje leđnih mišića

Vežba za jačanje leđnih mišića, u zavisnosti koji je mišić na leđima slabiji, jača se tako što ležeći na podlozi sa ispruženim nogama dajemo potisak desnom nogom u pod (gurajte kao da pokušavate da probijete podlogu) za jačanje levih leđnih mišića i levom nogom potisak u pod za jačanje desnih leđnih mišića. Uradite vežbu 10-20 puta, pa napravite pauzu od jednog minuta. Radite 2-4 serije dnevno, 3-6 puta nedeljno.

manuelnim fizikalnim terapijama da bi se rešili uzroci. Sve ostalo je samo trenutno olakšanje i održavanje – poručuje fizioterapeut.

Nataša Lazović

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter