Izvor:
28.07.2024 u 17:01
0

KAMALU PODRŽALI PREDSEDNICI DEMOKRATSKE STRANKE SVIH 50 DRŽAVA: Tramp se pita ko sada vodi Ameriku?

Aktuelni predsednik SAD Džozef Bajden saopštio je juče da se povlači iz trke na predstojećim predsedničkim izborima u SAD 5. novembra, te nominovao potpredsednicu Kamalu Haris.

Kamala Haris će ipak morati da dobije podršku ostalih članova Demokratske stranke na konvenciji zakazanoj za sredinu avgusta. Stiglo je i saopštenje Bele kuća u kojem se navodi da će predsednik SAD Džozef Bajden, obavljati svoj mandat do kraja, uprkos pozivima pojedinih republikanaca iz Kongresa da se povuče.

Aktuelni predsednik SAD Džozef Bajden saopštio je juče da se povlači iz trke na predstojećim predsedničkim izborima u SAD 5. novembra, te nominovao potpredsednicu Kamalu Haris. Ona će ipak morati da dobije podršku ostalih članova Demokratske stranke na konvenciji zakazanoj za sredinu avgusta. Stiglo je i saopštenje Bele kuća u kojem se navodi da će predsednik SAD Džozef Bajden, obavljati svoj mandat do kraja, uprkos pozivima pojedinih republikanaca iz Kongresa da se povuče.

Ključni događaji

  • Bela kuća: Bajden se raduje završetku svog mandata
  • Predsednici Demokratske stranke u svih 50 saveznih država podržali kandidaturu Haris
  • Promenjen X nalog izborne kampanje demokrata iz @BidenHQ u @KamalaHQ
  • Džozef Bajden se povukao iz predsedničke trke u SAD posle snažnog pritiska unutar partije
  • Bajden nominovao Kamalu Haris za predsedničkog kandidata Demokratske stranke

13.38 Šolc smatra da je Kamala Haris „iskusan i kompetentan političar“

Nemački kancelar Olaf Šolc smatra da je potpredsednica SAD Kamala Haris „iskusan i kompetentan političar“, izjavio je danas portparol nemačke vlade.

Tanjug/Rade Prelić

 

Nekoliko zvaničnika je odbilo da komentariše za Rojters da li je nemačka vlada pretpostavljala da će Haris biti demokratski predsednički kandidat, navodeći da se vlada u Berlinu pripremila za sve mogućnosti, uključujući da republikanski predsednički kandidat Donald Tramp osvoji još jedan predsednički mandat. Portparol vlade je rekao da se Šolc sastao sa Haris nekoliko puta, uključujući i u prisustvu Bajdena.

12.30 Borelj: Amerikanci da odluče koga žele u Beloj kući

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj izjavio je danas, povodom povlačenja predsednika SAD Džozefa Bajdena iz kampanje za ponovni izbor na tu funkciju, da ne želi da se meša u izbor narednog predsednika SAD i poželeo sve najbolje Bajdenovom nasledniku.

Tanjug/AP/Christophe Ena

 

„Znam da je predsednik Bajden odlučio da se povuče. Želim sve najbolje osobi koju imenuju demokrate, onome ko će zauzeti njegovo mesto“, rekao je Borelj po dolasku na Savet EU za spoljne poslove.

Više pročitajte u odvojenom tekstu.

12.20 Kampanja Kamale Haris za manje od dana prikupila gotovo 50 miliona dolara

Potpredsednica SAD Kamala Hairs prikupila je 49,6 miliona dolara za predsedničku kampanju za manje od 24 sata nakon što je predsednik SAD Džozef Bajden saopštio da se povlači iz predsedničke trke i podržao je kao kandidata za predsednicu, saopštio je portparol Bajdenove kampanje.

“Otkako je predsednik podržao potpredsednicu Haris juče popodne, Amerikanci su dali 49,6 miliona dolara u vidu donacija njenoj kampanji“, rekao je portparol, prenosi Rojters.

Tanjug/AP Photo/Marcio Jose Sanchez

 

12.00 Šta su prednosti, a šta mane Kamale Haris u odnosu na Bajdena i Trampa?

Američki predsednik Džo Bajden potvrdio je da se neće kandidovati za predsednika Sjedinjenih Američkih Država u novembru, rekavši da smatra da je to najbolje za njegovu partiju i zemlju. Podržao je svoju potpredsednicu Kamalu Haris kao novog kandidata, a od sinoć sve više demokrata pruža podršku Harisovoj, koja je rekla da ima nameru da se kandiduje i osvoji nominaciju svoje partije i učini sve što može da pobedi Donalda Trampa. Do sada ju je podržao veliki broj demokrata, ali i poznatih ličnosti.

11.54 Starmer se „raduje“ saradnji sa Bajdenom do kraja predsedničkog mandata

Laburistička vlada Velike Britanije sarađivaće sa SAD, bez obzira ko bude pobedio na predsedničkim izborima u novembru, saopštio je danas premijer Velike Britanije Kir Starmer. On je odbio da pruži podršku potpredsednici SAD Kamali Haris za predsedničku kandidaturu, nakon što je predsednik SAD Džozef Bajden u nedelju odustao od učešća u kampanji za reizbor, prenosi Politiko.

“Očigledno, na Demokratskoj stranci je da odluči ko će biti njen kandidat. A nakon toga, na američkom narodu je da odluči koga želi za predsednika“, rekao je Starmer.

Pohvalio je Bajdena zbog odluke da odbrana bude centralna tema njegovog mandata u Beloj kući, ocenivši da “živimo u opasnom, nasilnom, i sve više nesigurnom svetu“.

“Poštujem Bajdenovu odluku (da odustane od kampanje za reizbor). To nije laka odluka, ali svedoči o tome da je mislio na najbolji interes američkog naroda“, naveo je Starmer.

Tanjug/AP/Kin Cheung

 

11.43 Tramp: Ako Bajden ne može da se kandiduje, ne može ni da vodi našu zemlju

Od kako je predsednik SAD Džozef Bajden obelodanio svoju odluku da se povlači iz predizborne trke, republikanski predsednički kandidat Donald Tramp je objavio niz postova na svojoj platformi Truth Social i između ostalog se upitao „Ko sada vodi“ SAD i da li je Bajden u stanju to da čini ako ne može da se kandiduje za reizbor. „Ko sada vodi našu zemlju? To nije Prevarant Džo jer on nema pojma gde se nalazi. Ako ne može da se kandiduje, ne može ni da vodi našu zemlju“, poručio je Tramp.

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

Tramp je u svojim postovima optužio Bajdena da ne govori istinu i da „nikada nije imao kovid“, kao i da je „on pretnja demokratiji“. Tramp je kasnije objavio: „Ovo nije kraj. Sutra će se Prevarant Džo Bajden probuditi i zaboraviti da je danas odustao od trke“.

Tramp je ranije izjavio da bi sledeća TV debata trebalo da se održi na Foks njuzu, umesto na ABC-u.

11.30 Poznate ličnosti u SAD podržale predsedničku kadnidaturu Kamale Haris

Veliki broj američkih glumaca, pevača i drugih poznatih ličnosti javno je podržao predsedničku kandidaturu potpredsednice SAD Kamale Haris nakon što je aktuelni američki predsednik Džozef Bajden objavio da se povlači iz predsedničke trke. Neposredno nakon što je predsednik Bajden objavio da je izašao iz trke za predsedničke izbore 2024. godine, Holivud je brzo reagovao, a među poznatim ličnostima koje su se oglasile najbrži su bili Šer, Kardi B., Barbra Strejsand, Robert De Niro i Džon Ledžend, prenosi Skaj Njuz.

Pre nego što je podržao predsedničku kandidaturu Kamale Hari osvajač Gremija, pevač Džon Ledžend poručio je na Instagramu da je Bajden „više nego zaslužio ponovni izbor, ali vreme i starost stignu do svih nas“. Pevačica i glumica Šer je u svom karakterističnom stilu na platformi X, napisala: „Verujem da je ovo jedina šansa da SAD ostanu demokratija. Pobeda je sve, ako ne pobedimo ništa se neće promeniti, a vremena se moraju menjati“.

Pristalica demokrata, dvostruka Oskarovka Barbra Strejsend, napisala je na svom X nalogu da „moramo biti zahvalni za Bajdenovo održavanje američke demokratije“. Raperka Kardi B je objavila da se obradovala i poručila preko svog X naloga: „Haaaajmo. Već sam rekla da bi Kamala trebalo da bude kandidatkinja 2024. godine“.

Proslavljeni glumac Robert De Niro, dobitnik šest Oskara, koji je podržavao Bajdenovu kampanju poslednjih nedelja, zahvalio je aktuelnom predsedniku na „oštroumnoj politici i nesebičnom patriotizmu“. U intervjuu za dnevnik Hil De Niro je rekao da se Bajden povlači da bi otvorio put da još jedan demokrata postane predsednik, jer „za Ameriku nema ništa važnije od pobede nad Donaldom Trampom“.

11.00 Šta se na društvenim mrežama piše o Bajdenovom povlačenju pogledajte u KOCKI

10.50 Kremlj: Ostvarenje ciljeva u ratu u Ukrajini važnije od političke situacije u SAD

Kremlj je danas poručio, povodom odluke američkog predsednika Džozefa Bajdena da se povuče iz izborne trke, da je za Moskvu ostvarenje ciljeva u ratu u Ukrajini važnije od političke situacije u SAD.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da će američki predsednički izbori biti održani za četiri meseca i da je to dug period, u kojem se mnogo toga može promeniti, javlja Rojters.

„Potrebno je da budemo strpljivi i da pažljivo pratimo šta se događa. Naš prioritet je specijalna vojna operacija“, rekao je Peskov.

10.42 Netanjahu:Izrael će biti najjači saveznik SAD na Blisko istoku

Izrael će biti najjači saveznik SAD na Bliskom Istoku, bez obzira na to ko će u novembru biti izabran za novog predsednika, izjavio je danas izraelski premijer Benjamin Netanjahu pred polazak u posetu Vašingtonu. Netanjahu je, obraćajući se novinarima pre nego što je poleteo u Vašington, rekao da će se zahvaliti predsedniku Džozefu Bajdenu, koji je juče odustao od trke za reizbor, za sve što je uradio za Izrael, prenosi Rojters.

„Planiram da vidim predsednika Bajdena, koga poznajem više od 40 godina. Ovo će biti prilika da mu se zahvalimo za stvari koje je učinio za Izrael u ratu i tokom njegove duge i istaknute karijere u javnoj službi, kao senator, potpredsednik i predsednik“, rekao je Netanjahu, navodi Tajms of Izrael.

Dodao je da će sa Bajdenom razgovarati i o tome kako da dve zemlje napreduju u ostvarivanju ciljeva, a to je oslobađanje svih talaca koje drži Hamas, poraz te palestinske militantne grupe, suočavanje sa Iranom i obezbeđivanje povratka svih građana Izraela u svoje domove na severu i jugu.

„U ovom vremenu rata i neizvesnosti, važno je da neprijatelji Izraela znaju da Amerika i Izrael stoje zajedno danas, sutra i uvek“, istakao je Netanjahu.

10.15 Berbok: Bajden spreman da stavi interese svoje zemlje iznad svojih ličnih

Odluka američkog predsednika Džozefa Bajdena da odustane od kandidature za novi predsednički mandat pokazuje da je aktuelni predsednik SAD spreman da stavi interese svoje zemlje iznad svojih ličnih, izjavila je danas nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

„Imam veliko poštovanje za odluku predsednika SAD. Bajden je učinio neverovatno mnogo za transatlantske odnose i to ne samo tokom svog predsedničkog mandata“, rekla je Berbokova pred sastanak ministara spoljnih poslova EU u Briselu, prenosi Rojters.

09.31 BBC:Bajden odlučio da se povuče tek u nedelju nakon sastanka sa najbližim saradnicima

Predsednik SAD Džozef Bajden, koji je sinoć objavio da se povlači iz kampanje za reizbor na predsedničkim izborima, odluku o tome doneo je tek u nedelju ujutru, nakon sastanka sa malim krugom uticajnih saradnika, tvrdi dobro informisani neimenovani izvor za BBC. U nedelju popodne u 13.45 po lokalnom vremenu, predsednik je održao video sastanak sa svojim osobljem u Beloj kući i u štabu kampanje, a samo minut kasnije, objavio je javno kakvu je odluku doneo.

Proteklog vikenda saradnici u izbornoj kampanji predsednika SAD pripremali su raspored njegovih aktivnosti nakon oporavka od infekcije kovidom-19, a, kako navode izvori BBC, Bajden je u subotu uveče počeo da razmišlja o odluci da se povuče, rekavši da je to jedna od najtežih odluka njegove 50-godišnje političke karijere. Uprkos brojnim pozivima iz Demokratske stranke da se povuče, Bajden je tokom čitave protekle nedelje insistirao na tome da planira da ostane u izbornoj trci.

Kako navodi neimenovani izvor BBC-a, dok se oporavljao od kovida-19 u svojoj kući nadomak Delavera, Bajden je „besneo zbog koordinisanog napora da se na njega izvrši pritisak da se povuče predsedničke iz trke koji je počeo da se manifestuje i u široj javnosti“, međutim do nedelje ujutru, predsednik je promenio mišljenje, tvrde neimenovani izvori upućeni u to kako je Bajden doneo odluku da napusti nadmetanje za Belu kuću.

Okupio je mali krug svojih bliskih saradnika, uključujući Stiva Ričetija, jednog od njegovih najbližih savetnika, Majka Donilona, svog glavnog stratega, Ani Tomasini, svoju zamenicu šefa kabineta i Entonija Bernala, šefa kabineta prve dame Džil Biden.

Ričeti, koji je bio blizak saradnik predsednika još iz Bajdenovih senatorskih dana, otišao je ranije do predsednikove kuće u Delaveru, a Donilon, još jedan saradnik koji je igrao ključnu ulogu u nekim od Bajdenovih najvažnijih političkih odluka, pridružio im se u subotu da bi analizirali nove podatke iz anketa i diskutovali o tome da li je moguće pobediti Donalda Trampa u aktuelnim političkim okolnostima. Suočen sa novim podacima predsednik je morao da donese odluku o povlačenju iz izborne trke, a sa Donilonom je počeo da razmišlja i o izjave kojom bi javnost obavestio o svojoj odluci.

09.25 Tramp donirao je 5.000 dolara za kampanju Kamale Haris za reizbor 2014

Bivši američki predsednik Donald Tramp donirao je 5.000 dolara za kampanju Kamale Haris za reizbor 2014. godine za kalifornijsku državnu tužiteljku, saopštio je demokratski kongresmen iz Floride DŽared Moskovic.

On je objavio na X mreži fotografiju čeka s Trampovom donacijom Haris, nazivajući ga „mudrim ulaganjem“. Američki predsednik Džozef Bajden je prethodno objavio da se povlači iz trke za reizbor i podržao je svoju potpredsednicu Haris da zauzme njegovo mesto u borbi protiv Trampa. Tramp je nakon te odluke rekao da misli da će potpredsednicu Kamalu Haris lakše pobediti nego što bi pobedio Bajdena, a republikanski kandidat za potpredsednika SAD Džej Di Vens optužio je Haris da je „lagala“ o mentalnim sposobnostima američkog predsednika Džozefa Bajdena.

07.40 Bela kuća: Bajden se raduje završetku svog mandata

U saopštenju Bele kuće se navodi da je Bajden rekao da se „raduje završetku svog mandata“. Portparol Bele kuće Endrju Bejts rekao je za CNN da je Bajden tokom svog mandata postigao uspeh da ekonomija SAD koja je beležila pad, postane ekonomija sa najsnažnijim rastom u svetu, kao i da je za vreme njegovog mandata zabeležena najniža stopa nasilnog kriminala za gotovo 50 godina.

07.30 Predsednici Demokratske stranke u svih 50 saveznih država podržali kandidaturu Haris

Čelnici Demokratske stranke u svih 50 američkih saveznih država dali su podršku potpredsednici Kamali Haris kao novoj kandidatkinji Demokratske stranke koja će se na novembarskim izborima za predsednika SAD suprotstaviti republikanskom kandidatu Donaldu Trampu.

Nakon što je aktuelni američki predsednik Džozef Bajden objavio svoju odluku o povlačenju iz izborne trke, čelni ljudi demokrata održali su konferencijski sastanak na kojem je potvrđen jedinstven stav, prenosi Rojters.

07.20 Promenjen X nalog izborne kampanje demokrata iz @BidenHQ u @KamalaHQ

Nalog na platformi X glavnog štaba izborne kampanje američkog predsednika Džozefa Bajdena @BidenHQ preimenovan je u @KamalaHQ, što je još jedan znak da izborni tim demokrata nastavlja da radi s Kamalom Haris kao kandidatom te stranke na predsedničkim izborima u novembru.

Američki predsednik Džozef Bajden je sinoć objavio na X-u da je odlučio da ne prihvati nominaciju za reizbor.

„Moje kolege demokrate, odlučio sam se da ne prihvatim nominaciju i da do kraja mog mandata svu svoju energiju usmerim na svoje dužnosti predsednika. Moja prva odluka kao kandidata stranke 2020. godine bila je da izaberem Kamalu Haris za potpredsednicu i to je bila najbolja odluka koju sam doneo. Danas želim da pružim svoju punu podršku i preporučim da Kamala bude kandidat naše stranke ove godine. Demokrate – vreme je da se ujedinimo i pobedimo Trampa. Hajde da to uradimo“, objavio je Bajden.

07.10 Šta posle odluke Bajdena da se povuče iz trke?

Iako je ranije rekao da bi samo „svemogući gospod“ mogao da ga navede da odustane od kandidature za njegov reizbor, Džozef Bajden je sinoć objavio da je doneo odluku da odustane od predsedničke trke. Njega su nedeljama mnogi unutar Demokratske stranke pozivali da povuče taj potez, a mediji su diskutovali o potencijalnoj zameni. Deluje da najviše šansi za demokratsku nominaciju sada ima Kamala Haris, ali je izvesno da predsedinčka trka u SAD sada nastavlja da se odvija u nepoznatm pravcu.

Aktuelni predsednik Amerike je prvi put još od 1968. godine i Lindona Džonsona odustao od kampanje za reizbor. Džonson nije mogao da prevaziđe nepopularnost rat u Vijetnamu, a Bajdenovi izazovi bili su njegove godine i loš učinak na debati sa Donaldom Trampom. Međutim, ta vrsta izazova se pokazala jednako politički kobnom, navodi dopisnik BBC-ja za Severnu Ameriku Entoni Zruker.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter