Izvor: Alo
29.07.2024 u 14:26
0

DEVOJKE ODU DA ISTETOVIRAJU OBRVE A VRATE SE S HEPATITISOM: U Srbiji je ovim virusom zaraženo oko 70.000 ljudi!

Mogućnost infekcije je moguća svuda u mnogim životnim situacijama u kojima dolazi do narušavanja integriteta kože, kao što su tetoviranje obrva i pojedini tretmani ulepšavanja, istakla je prof. dr Ivana Milošević.

Živimo u eri gde su estetske operacije i tretmani ulepšavanja svakodnevnica. Koliko je bitno ići u proverene ordinacije i kozmetičke salone, pokazuje zabrinjavajući podatak da je u poslednje vreme povećan broj obolelih od hepatitisa u Srbiji. Najveći problem predstavljaju igle kojima se tetoviraju obrve, koje bi po pravilu nakon jedne upotrebe trebalo da se bace u kantu. To često nije slučaj.

– Uprkos ukorenjenom mišljenju da je u pitanju bolest rasprostranjena samo kod specifičnih rizičnih grupa, mogućnost infekcije je moguća svuda u mnogim životnim situacijama u kojima dolazi do narušavanja integriteta kože, kao što su tetoviranje obrva i pojedini tretmani ulepšavanja, ali se može preneti i tokom trudnoće sa majke na dete – rekla je dr Ivana Milošević za Tanjug, i navela primer da je u poslednje vreme zabeležen porast zaraženih prilikom tetovaže obrva, tretmana koji je nedavno postao veoma popularan.

SMRTONOSNA I ZANEMARENA BOLEST!

Prošle godine je u Srbiji registrovano 392 slučaja infekcija virusnim hepatitisom, a od početka ove godine 254 prijavljena slučajeva hepatitisa B i C, saopštila je mr sc. med. dr Violeta Rakić iz Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

– Ministarstvo zdravlja radi na tome da se poveća dostupnost testiranja na hepatitis B i da će do kraja leta biti usvojen Nacionalni program za prevenciju i lečenje i dijagnostiku hepatitisa – najavila je pomoćnik ministra za javno zdravlje Ministarstva zdravlja Srbije Jelena Janković.

– Hepatitis je podmukla bolest koja nema specifične simptome, može se detektovati u ranoj fazi samo testiranjem, pa se preporučuje svakoj punoletnoj osobi da se makar jednom u životu testira na hepatitis B i C – istakla je prof. dr Ivana Milošević, infektolog, gastroenterohepatolog, profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu i zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS.

U svetu više od 300 miliona ljudi živi sa hepatitisom, a u Srbiji je ovim virusom zaraženo oko 70.000 ljudi, izjavila je predsednica Udruženja pacijenata obolelih od hepatitisa „Hronos“ Ivana Dragojević.

ĐOKOVIĆ – NADAL: SAVRŠEN Novakov početak! Srbin VODI uz prednost brejka!

Ona je povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv hepatitisa ukazala na to da novi izveštaj Svetske zdravstvene organizacije pokazuje da broj smrtnih slučajeva od posledica hepatitisa raste, kao i da više od 1,3 miliona života se izgubi svake godine od posledica zaražavanja hepatitisom B i C. Dragojevićeva je rekla da u Srbiji postoji adekvatna terapija za lečenja hepatitisa B i C, a od 2006. godine novorođenčad se vakcinišu protiv hepatitisa B, ali da je potrebno raditi na tome da se poveća dostupnost testiranja, kao i da se prestane sa stigmatizacijom osoba sa hepatitisom.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter