Izvor: sputnik
29.07.2024 u 21:51
0

AMERIKA JE PRETVORILA EVROPU U TAOCA: Rusija bi mogla da odgovori i iz latinske amerike

Stručnjaci ukazuju na to da su Vašington i Berlin usredsređeni na podrivanje međunarodne bezbednosti i strateške stabilnosti

Ako američki visokoprecizni raketni sistemi budu raspoređeni u Nemačkoj, Rusija se više neće osećati obaveznom da se pridržava zabrane na oružje srednjeg dometa. Drugim rečima, Moskva može odgovoriti istom merom – raspoređivanjem projektila i hipersoničnog oružja.
Eksperti smatraju da ruske rakete, uključujući i nuklearne, mogu biti razmeštene kako na teritoriji Rusije, tako i u prijateljskim zemljama. U tom kontekstu, pominju se Belorusija, zemlje Latinske Amerike i još neke države.
Nemački kancelar Olaf Šolc kaže da bi uslov o ukidanju odluke o razmeštanju projektila u njegovoj zemlji mogao da bude prekid ruske specijalne operacije u Ukrajini, ali ruski vojni stručnjaci sumnjaju da bi NATO saveznici odustali od svog plana.
„Pođimo od činjenice da Nemačka odavno na svojoj teritoriji ima američke nuklearne bombe, a Amerikanci su sada zvanično najavili da će ponovo rasporediti tri tipa raketa, dalekog dometa, uključujući i nuklearne projektile u Nemačkoj. To su rakete koje imaju domet 2,5 i čak tri hiljade kilometara. Veoma je jednostavno otvoriti mapu na internetu i lenjirom povući pravu liniju od baze gde Amerikanci planiraju da postave svoje rakete pa do regiona u Rusiji. Ovo je izuzetno opasno! Ovo je zaista opasno, jer vreme leta je kratko i iznosi ne deset, nego osam minuta. Rusija se kategorički ne slaže sa ovakvom situacijom, a Putin kaže da ćemo naravno preduzeti adekvatne mere“, navodi ruski vojni ekspert Viktor Baranec
Ruski predsednik je upozorio da će Rusija sebe smatrati slobodnom od moratorijuma na raspoređivanje raketa srednjeg i kratkog dometa u slučaju pojave američkih raketa u Nemačkoj.
On je najave o planovima za raspoređivanje preciznog oružja u Nemačkoj uporedio sa periodom Hladnog rata. Kako je naveo, u zoni njihovog dometa naći će se važni objekti ruski državni i vojni objekti, administrativni i industrijski centri i odbrambena infrastruktura, dok će vreme leta do ciljeva na teritoriji Rusije za takve rakete, koje u perspektivi mogu biti opremljene i nuklearnim bojevim glavama, biti oko 10 minuta.

Amerika pretvorila u Evropu u taoca

Plan Vašingtona i Berlina je da od 2026. na teritoriji Nemačke rasporede udarne sisteme. Te konvencionalne jedinice uključivaće rakete SM-6, „tomahavke“ i hipersonično oružje koje je trenutno u razvoju. To oružje će imati znatno veći domet od trenutnih kopnenih sistema u Evropi.
Na raspoređivanje američkih raketa u Nemačkoj Moskva će biti primorana da odgovori, a prema mišljenju vojnih stručnjaka, ukoliko se takve namere ostvare, Rusija će ojačati protivvazdušnu i protivraketnu odbranu i rasporediće slične udarne sisteme.
Na pitanje šta je suština Putinovih adekvatnih mera, Baranec kaže:
„Pošto će te rakete dugog dometa biti raspoređene u Nemačkoj, mi sada imamo puno moralno pravo, vojno-tehničko pravo, da rasporedimo naše rakete dugog dometa u ruskoj Kalinjingradskoj oblasti, ali i na teritoriji svog najlojalnijeg saveznika Belorusije. I kako mi je rekao jedan od stručnjaka, čim se ove rakete pojave na nemačkom tlu Generalštab će to mesto zaokružiti crvenom bojom, a to znači da su to prioritetni ciljevi za nanošenje udara…“.
Agresivna politika Vašingtona i militarizacija Evrope, svakako, ne vode ka većoj bezbednostikontinenta, već naprotiv – to vodi ka eskalaciji, novoj trci u naoružanju i novoj raketnoj krizi.
Nemačka vlada je odlučila da rasporedi američke projektile bez parlamentarne i javne rasprave, uprkos tome što ta zemlji dobro pamti masovne i duge proteste pre 40 godina protiv postavljanja američkih projektila „peršing”, kada je oko milion Nemaca u znak protesta izašlo na ulice.
Baranec napominje da Vašington ne mari za mišljenje nemačkog naroda, iako se većina Nemaca protivi takvoj politici svoje vlade, jer ne žele da postanu meta i budu uvučeni u sukob sa Rusijom.

„Dobro je, naravno, što se nemačka nacija buni, što izlazi na ulice, što nosi plakate i što, ne želi da se pretvori u nuklearni pepeo u slučaju da stvorno dođe do vojnog sukoba. Ovo je, naravno, dobro, ali ceo problem je u tome što se mišljenje nemačkih vlasti i mišljenje nemačkog naroda radikalno razlikuju. Ovo je tipična bolest zemalja NATO-a. Uostalom, nisu samo u Nemačkoj ljudi protiv razmeštanja američkog oružja – ne samo projektila, već i kontingenata. Međutim, drsko i odlučno, NATO i Sjedinjene Američke Države, koje predvode ovaj vojno-teroristički blok, i dalje rešavaju pitanje o tome gde rasporediti oružje u Evropi, pretvarajući Evropu u taoca“, zaključio je Baranec.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter