Izvor: sputnik
30.07.2024 u 17:18
0

ŽRTVE TRGOVINE LJUDIMA U SRBIJI U 70 ODSTO SLUČAJEVA SU ŽENE: Ima dosta i dece

Usvojen je novi program borbe protiv trgovine ljudima

Na svetski Dan borbe protiv trgovine ljudima Crveni krst Srbije i Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima organizovali su stručni skup, a kako su naveli iz Centra u prvoj polovini ove godine 70 odsto identifikovanih žrtava su žene.
Visok je procenat i dece koje su žrtve trgovine ljudima.
Iz Centra ukazuju da je ove godine svaka druga identifikovana žrtva dete i dodaju da su prošle godine imali preko 60 procenata žrtava koji su bile maloletne, kao i da je njihov uzrast sve manji.
Poručuju da je važno da se obrati pažnja na decu koja su uglavnom eksploatisana kroz seksualnu prinudu, na prosjačenje, kao kroz prinudu na vršenje krivičnih dela.
Usvojen je novi program borbe protiv trgovine ljudima, akcioni plan, a u narednom periodu se očekuje i usvajanje novog zakona.
Prema prvom izveštaju Nacionalnog izvestioca u oblasti trgovine ljudima, u Srbiji je tokom prošle godine formalno identifikovano 66 žrtava trgovine ljudima, od čega je 57 žrtava eksploatisano na teritoriji Srbije.
Sa obzirom da Centar za zaštitu trgovine ljudima godinama vodi zvanično statistiku primetili su da postoji porast u poslednjih nekoliko godina te je 2021. identifikovano 46 žrtava, 2022. godine 62 žrtve, 2023. godine 66, a ove godine za prvih šest meseci 37 žrtava.
Podaci Centra o formalno indentifikovanim žrtvama takođe su alarmantni, imajući u vidu da 62 odsto identifikovanih žrtava čine deca, od čega je 44 procenata dece eksploatisano dok je pohađalo školu, a njih 15 nije pohađalo obavezno osnovno obrazovanje u periodu eksploatacije.
Tokom 2023. Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima primio je ukupno 168 prijava, a za 137 slučajeva pokrenut je postupak identifikacije.
Žrtve su i višestruko eksploatisane, vršena je prinuda na brak i na vršenje krivičnih dela. Velika većina žrtava su osobe bez nepokretnosti, bez zaposlenja i bilo kakvih redovnih prihoda, najčešće sa stečenim osnovnim obrazovanjem.
U toku prošle godine, uslugu Prihvatilišta za žrtve trgovine ljudima koristilo je ukupno 14 korisnica i to je najveći broj korisnica od osnivanja Prihvatilišta.
U izveštajnom periodu, u podršku za 32 žrtve trgovine ljudima uključena su relevantna udruženja, uz pristanak žrtava.
Udruženja su pružala podršku kroz obezbeđivanje materijalne podrške, prevodioca, pravne pomoći, psihoterapijske pomoći, smeštaja, podrške za uključivanje na tržište rada.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter