Izvor: KURIR
30.07.2024 u 18:46
0

KAKO REGULISATI DIJABETES TOKOM LETA: Redovno kontrolišite šećer, prilagodite terapiju i unos tečnosti

Visoke temperature ne prijaju nikome, a naročito ljudima sa hroničnim oboljenjem kao što je dijabetes. Tokom leta važno je paziti na hidrataciju, ali i prilagođavanje terapije letnjoj ishrani. Prof. dr Srđana Popović, endokrinolog, za Zdravlje Kurir govori o tome na šta još treba obratiti pažnju tokom putovanja i na odmoru ako imate dijabetes.

Pravilna hidratacija važna je za sve tokom leta, a pacijenti sa dijabetesom bi trtebalo da posebno povedu računa u dovoljnom unosu tečnosti.

– Osobe sa dijagnozom dijabetesa preko leta nikuda ne treba da idu bez flašice sa vodom jer dehidratacija može biti fatalna za dijabetičara. Klasični simptomi hiperglikemije – sušenje usta, osjećaj žeđi, kada se dosta znojimo, mogu da dovedu i do dijabetične kome – objašnjava prof. dr Popović.

Važno je terapiju prilagoditi ishrani.

– Ako je pacijent na insulinskoj terapiji, dozu insulina treba smanjiti s obzirom na obroke koji su preko leta uglavnom laganiji i manje kalorični. To znači da lako može doći do hiperglikemije ako se zadrži stara šema insulina, kada nije bilo ovako toplo. Ako je neko primao 12 jedinica brzodejstvujućeg insulina pre obroka, treba smanjiti bar na šest jedinica, prepoloviti dozu, a onda pratiti stanje, naravno, uvek uz konsultaciju sa lekarom. Takođe, važno je voditi računa o unosu voća koja je dosta slatko, naročito o lubenici.

NAPRAVITE KORNET ZA SLADOLED BRZO I LAKO: Ostaje vam samo da uživajte u omiljenom desertu

Oprezno ako menjate vremenske zone

Ako idete na dalje destinacije i menjate vremenske zone, obratite pažnju na raspored oboka i držite se rasporeda uzimanja insulina dok ga postepeno ne prilagodite.

– Što se tiče putovanja i promena vremenskih zona, brzodejstvujući insulin koji je isključivo vezan za obrok, može nastaviti da se uzima uz praćenje obroka. Jedino što treba postepeno skidati za po dva sata, to je večernji insulin, koji pokriva 24-časovnu produkciju insulina. Taj insulin, dugodelujući, mora postepeno da se skida. Dakle, ako smo promenili zonu, ako putujemo za Ameriku ili za Australiju, ne smemo da preskačemo dozu tek tako. Potrebno je naviti sat na prethodno vreme, ako ste davali insulin u 10 uveče, potrebno je pratiti taj ritam. Potom ćete pomerati u dva do tri dana za po dva sata, produžavati ili skraćivati, u zavisnosti od vremenske zone – objašnjava naš sagovornik.

Kada je u pitanju oralna treapija, možete i dalje nastaviti uobičajeni ritam jer se ona uzima pre doručka.

– Oralna terapija prati unos hrane, tako da vodite računa da vam ne napravi hipoglikemiju, ako ste preskočili obrok.

Uvek nosite aparat za kontrolu šećera

Šećer mora da se prati redovno i neophodno je da imate aparat za određivanje glikemije, napominje prof. dr Popović.

– Nikako se nemojte oslanjati na osećaj, nećete osetiti ni visok, ni nizak šećer. Pacijetni koji imaju autonomnu neuropatiju ništa ne osete, samo mogu da kolabiraju i da izgube svest. Jedan od osnovnih znakova kod autonomne neuropatije je neprepoznavanje hipoglikemije, kada pacijent nije svestan da mu pada šećer, tako lako može da izgubi svest. Tada, u takvim situacijama, poželjno je da se pacijent drži u jednom periodu hiperglikemičan, da mu šećer bude viši, da se izbignu hipoglikemija.

Obavestite saputnike da imate dijabetes

– Ako niste u mogućnosti da imate senzore koji prate iz minuta u minut hipoglikemiju, obavezno nosite trakice. Ako putujete sami obavestite svoje saputnike da imate dijabetes, da bi, ako vam se nešto desi, ljudi oko vas znali kako da reaguju.

Lagana šetnja i umereno vežbanje

Fizičku aktivnost i vežbanje takođe treba prilagoditi temperaturi, savetuje prof. dr Popović.

– Ako je visoka temperatura, možete vrežbati samo umereno i to u rashlađenom delu stana ili u nekoj vežbaonici. Šetnja svakako dolazi u obzir, ali opet sa naočarima, sa šeširom, jer itekako sunčanica može da dovede do pada pritiska i gubitka svesti. Za izlazak napolje je najbolje da zaobiđete najtopliji deo dana, ako je moguće, najbolje je izaći ranije ujutro ili predveče.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter