Izvor: 24 sedam
31.07.2024 u 21:24
0

HAMAS I IRAN BESNI: SAD obećavaju da će braniti Izrael

Veruje se da su izraelski avioni ispalili rakete izvan iranskog vazdušnog prostora

Prve informacije sugerišu da su lider Hamasa Ismail Hanije i njegov telohranitelj poginuli kada je u sredu raketa pogodila kuću u kojoj su boravili u Teheranu.

Sve oči su od tada uperene u Izrael, koji je obećao da će uhvatiti i kazniti sve lidere Hamasa nakon napada 7. oktobra, u kojima je ubijeno oko 1.200 Izraelaca i stranaca.

Izrael obično ne komentariše svoje operacije u inostranstvu, ali ovaj napad je možda pratio isti obrazac kao izraelska operacija koja je ciljala iransku protivvazdušnu odbranu oko njegovog nuklearnog postrojenja u Natanzu 19. aprila.

Veruje se da su izraelski avioni ispalili rakete izvan iranskog vazdušnog prostora

Dok se detalji napada polako pojavljuju, njegove političke posledice takođe dolaze u fokus.

POZIV NA OSVETU: Podignuta crvena zastava nad džamijom u Iranu

Korak nazad u pregovorima

Najočiglednija je šteta koja je naneta ionako krhkim naporima da se pregovara o prekidu vatre u Gazi.

Ismail Hanije možda nije bio zadužen za svakodnevne događaje na terenu u Gazi, to je domen vojnog komandanta Jahje Sinvara, ali kao vođa Hamasa u egzilu, bio je ključan sagovornik u pregovorima koje su vodili Katar, SAD i Egipat.

Američki zvaničnici su nedavno nagovestili da bi pregovori o prekidu vatre mogli uskoro da uspeju, iako sastanak u Rimu prošlog vikenda nije rezultirao pomakom.

Međutim, izuzetno je teško očekivati bilo kakav napredak neposredno posle ubistva Ismaila Hanijea.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova već je saželo verovatnu reakciju mnogih u regionu.

– Još jednom je otkriveno da Natanjahuova vlada nema nameru da se postigne mir – navodi se u saopštenju.

U Ramali, sedištu palestinskih vlasti, vesti o Hanijeovoj smrti dočekane su sa užasom.

– To otvara vrata pakla – rekao je Sabri Sajdam, zamenik generalnog sekretara Centralnog komiteta partije Fatah.

 

Sajdam je dodao da oseća mešavinu šoka i besa.

– Ne samo da sam osećao da Izrael cilja na život Ismaila Hanije, već pre na život bilo kog naselja u regionu. Izrael je ubio sve nade i težnje za prekidom neprijateljstava – dodao je.

Fatah i ​​Hamas su dugo bili rivali, ponekad krvavi rivali, ali je Sajdam snažno odbacio sugestiju da bi Fatah mogao imati koristi od smrti lidera Hamasa.

– Nikada u palestinskoj politici nije postojao osećaj da je vođstvo putem eliminacije put napred. Ako ništa drugo, to stvara više negodovanja i više trvenja – rekao je on.

Narod oseća da je ostao bez vođe

Najavljeni su protesti u Ramali i širom Zapadne obale.

Prodavnice su zatvorene i održava se protestni marš, što bi mogao biti nezgodan trenutak za palestinske vlasti u Ramali.

Najnovije istraživanje javnog mnjenja pokazalo je da je Ismail Hanije bio znatno popularniji od starijeg palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

Vreme Hanijevog ubistva sugeriše da je ovo bio širi deo izraelske pretnje odmazdom za raketni napad Hezbolaha u kojem je u subotu ubijeno 12 dece i mladih na Golanskoj visoravni koju je okupirao Izrael, odmazde koja je uključivala ubistvo visokog komandanta Hezbolaha u Bejrutu.

Izrael je upozorio da će njegov odgovor biti oštar.

Izraelski zvaničnici redovno ističu da je Iran veza za takozvanu Osovinu otpora na Bliskom istoku, koja uključuje Hezbolah u Libanu, Hamas u Gazi i na Zapadnoj obali i Hute u Jemenu.

Nakon što je zadao udarac Hezbolahu u Bejrutu (a nedavno i Hutima u Hudaidi), ubistvo vođe Hamasa u Iranu šalje naglašenu, zastrašujuću poruku militantnim grupama i Iranu: Izrael može da dođe i doći će do vas, gde god da budete.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter