Izvor: Kurir
01.08.2024 u 08:17
0

GEBREJESUS: „Postojanost sukoba koči napore da se identifikuju i odgovori na pretnje koje se mogu sprečiti, kao što je dečja paraliza“

Direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Gebrejesus rekao je danas da je u Gazi otkrivena dečja paraliza i upozorio da će deca u ratom razorenoj enklavi uskoro biti zaražena tom bolešću ako se brzo ne preduzmu preventivne mere.

Dan pošto je SZO objavila da među stanovništvom Gaze „vrlo verovatno“ postoje slučajevi dečje paralize, Gebrejesus je na društvenoj mreži Iks upozorio na strašne uslove sa kojima se stanovništvo suočava, prenosi Radio Slobodna Evropa.

HAMAS I IRAN BESNI: SAD obećavaju da će braniti Izrael

„Postojanost sukoba koči napore da se identifikuju i odgovori na pretnje koje se mogu sprečiti, kao što je dečja paraliza“, ukazao je on.

Gebrejesus je rekao da je poliovirus otkriven u uzorcima kanalizacije u Gazi i predvideo da je, ako se ne preduzme hitna akcija, samo pitanje vremena kada će bolest doći do hiljada nezaštićene dece.

Poliomijelitis, koji se širi uglavnom fekalno-oralnim putem, vrlo je zarazan virus koji može napasti nervni sistem i uzrokovati paralizu i smrt kod male dece.

Slučajevi dečje paralize smanjili su se za 99 odsto širom sveta od 1988. godine, zahvaljujući masovnim kampanjama vakcinacije i naporima da se bolest iskoreni.

Gebrejesus je najavio da će SZO poslati više od milion vakcina protiv dečje paralize u Gazu, koje će se aplicirati narednih nedelja i sprečiti da se deca zaraze ovom bolešću.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter