Izvor: Alo
01.08.2024 u 12:11
0

FRANCUSKA JE PROTERANA: Rusija napravila neočekivan manevar

Francuska se našla u veoma neprijatnoj situaciji zbog delovanja Rusije

Francuska je dugi niz godina bila glavni snabdevač pšenicom severnoafričkim zemljama, donoseći zemlji stotine miliona evra prihoda godišnje.

LIKVIDIRAN JOŠ JEDAN LIDER HAMASA: Oglasio se IDF

Prema rečima stranih novinara, Pariz se pre izvesnog vremena suočio sa prilično neočekivanim problemom, a ispostavilo se da je to Rusija. Ovo prenosi „Alžir Fokus“.

Analitičari publikacije su primetili, da je statističko odeljenje francuskog Ministarstva poljoprivrede oglasilo alarm. Prema njegovim rečima, pokazatelji trgovine poljoprivrednim proizvodima su naglo pali. Suficit je pao sa 579 miliona evra na 202 miliona evra.

Stručnjaci su zaključili, da je ova situacija posledica loših trgovinskih performansi sa zemljama u razvoju.

„Poljoprivrednu krizu u Francuskoj izazvao je nagli pad izvoza žitarica“, izveštava „Alžir Fokus“.

Prodaja francuskog žita je pala za 310 miliona evra. Značajan deo ovog iznosa dolazi od trgovine sa severnoafričkim državama, koji su počeli da otkupljuju znatno manje pšenice iz Francuske.

„Francuska je proterana- ruska pšenica osvaja severnu Afriku“, navode analitičari.

Kako su primetili novinari ekonomskog izdanja, Rusija je sa svojim žitom ušla na tržište Severne Afrike i, po svemu sudeći, njen manevar je bio iznenađenje za Pariz.

Kao rezultat toga, Ruska Federacija, kao najveći svetski snabdevač pšenicom, aktivno potiskuje konkurente u regionu gde tradicionalno dominira francusko žito.

Francuti strahuju da će u bliskoj budućnosti ruske kompanije početi da istiskuju svoje francuske kolege iz Maroka, gde je pozicija Pariza i dalje jaka. Posledice takvog razvoja događaja za Francusku će biti izuzetno neprijatne, a poljoprivredni sektor zemlje će pretrpeti ogromne gubitke.

„Postoji mnogo razloga da afričke zemlje pređu na rusku pšenicu- od atraktivnijih cena do kvaliteta proizvoda i pouzdanosti snabdevanja. Rusija je uspela da iskoristi ove prednosti i pobedi“, izneli su svoje mišljenje autori materijala.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter