Izvor: Kurir
02.08.2024 u 11:08
0

NAROD JEDVA ČEKA DA SE OTARASI NETANJAHUA: Sprema mu se pakao

Nakon ubistava ključnih figura Hamasa, situacija na Bliskom istoku postaje sve napetija. Milutin Ilić, predsednik NVO "Geopolitikon," i Biljana Šahrimanjan Obradović iz Centra za stratešku analizu, diskutovali su o posledicama ovih događaja i mogućnostima daljeg razvoja situacije.

Biljana Šahrimanjan Obradović istakla je da izraelski premijer Benjamin Netanjahu pokušava da iskoristi ove događaje kako bi zadržao vlast.

KO SU RUSI ZBOG KOJIH JE PUTIN POMILOVAO ZATVORENIKE: Za jednoga se Putin posebno interesovao

– Netanjahu se nada da će ga narod nagraditi za likvidacije vođa Hamasa, ali se, po mom mišljenju, grdno zavarava. Narod je već dovoljno besan i jedva čeka da ga se otarasi – izjavila je Šahrimanjan Obradović. Dodala je da je izraelska vlada podeljena, sa velikim neprijateljstvom između bezbednosnih službi, vojske i političkog establišmenta.

Iako su izraelske operacije izazvale osudu u regionu, Šahrimanjan Obradović sumnja da će Iran ili Turska ući u direktan sukob s Izraelom.

– Turska je članica NATO-a, što bi joj onemogućilo da uđe u sukob bez saglasnosti saveznika – napomenula je, dodajući da Iran verovatno neće ponovo pokušavati napade na Izrael zbog loših rezultata prethodnih pokušaja.

Milutin Ilić istakao je da su izraelske operacije eliminacije ključnih protivnika pokazale visoku sposobnost njihove obaveštajne službe.

– Ovo je bio veliki uspeh za vojno-obaveštajnu službu Izraela. Pokazali su da su sposobni za složene operacije na teritoriji svojih neprijatelja – rekao je Ilić.

On je dodao da se Izrael nalazi u teškoj situaciji, okružen mnogobrojnim neprijateljima, te je primoran da se oslanja na podršku Sjedinjenih Američkih Država.

Šahrimanjan Obradović je komentarisala i potencijalne posledice ovih događaja na predizbornu kampanju u SAD.

– Amerikance trenutno više zanima domaća politika, a ne dešavanja na Bliskom istoku. Međutim, ukoliko sukobi eskaliraju, to bi moglo da postane tema u kampanji – zaključila je.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter