Izvor: blic
02.08.2024 u 18:53
0

PLANIRALI ŠVERC 2,5 TONA KOKAINA VREDNOG 221 MILION EVRA: Isplivao razgovor balkanskih narko bosova palih u Turskoj

Tokom pretresa nekretnina članova grupe u Crnoj Gori policija je zaplenila 22 komada vatrenog oružja, 15 vozila, skupe satove i novac.

Dragan Pavličević, uhapšen je u Turskoj po poternici koju je raspisala Crna Gora zbog sumnje da je bio zadužen za prenos novca i poruka između članova organizovane kriminalne grupe koja je planirala šverc kokaina koji je vredan 221 miliona evra. Organizator ove grupe bio je Vasa Ulić, ali i vođa kavačkog klana, Radoje Zvicer.

Organizovana kriminalna grupa koja je razbijena u akciji crnogorskih državnih organa pod nazivom „General“, formirana je radi prenošenja opojne droge „kokain“ pomorskim putem. Kako pišu crnogorski mediji, da je 2,5 tona kokaina dospelo na evropsko tržište koje im je bilo krajnji cilj, članovi OKG bi zaradili 221 miliona evra.

U akciji „General“ uhapšeno je devet osoba – crnogorski narkobos Vaso Ulić, njegov sin Nikola, Viktor Drešaj, Petar Miranović, Vukan Čoković, Mileta Božović, Radomir Dobriša, Marinko Prelević i Veselin Pavličić. U bekstvu su: vođa kavačkog klana, Radoje Zvicer, Leon Drešaj koji je Viktorov brat, ali i Ivan Delić i Vuk Vulević.

Ova grupa se, prema pisanju crnogorskih medija, tereti da su brodovima švercovali velike količine opojne droge „kokain“ iz Južne Amerike u Evropu i Australiju. Nakon saslušanja u Višem sudu u Podgorici, osumnjičenima je određen pritvor.

Tokom pretresa nekretnina članova grupe u Crnoj Gori policija je zaplenila 22 komada vatrenog oružja, 15 vozila, skupe satove i novac.

Bio na vezi sa vođom

Prema tužilačkim spisima i dokumentaciji Višeg suda, Pavličević je direktno bio povezan sa osumnjičenim vođom kriminalne grupe Vasom Ulićem. Po spisima, Ulićev nadimak na aplikaciji Skaj bio je “Brabus“.

‘U kontaktu si sa Brabusom pa sve znaš“, jedna je od poruka poslatih Pavličeviću.

Posebno se izdvaja komunikacija od 10. avgusta 2020. godine, gde Pavličević sa jednim od članova kriminalne grupe razgovara o prenosu novca. Pavličević opisuje da je za prenos novca pripreman poseban bunker.

“Sad je upitno koliko može staviti u bunker, moje je mišljenje da ne može preko 400.000. Vidio sam bunker svojim očima, auto je „off road“, moglo bi se sakriti na još jednom mestu ali je rizično na prelasku u brod i iz broda“, glasi poruka koju je poslao Pavličević, a citira je tužilaštvo u spisima.

U poruci od 15. avgusta 2020. godine Pavličević objašnjava da je u bunker upakovano 500.000 evra, jednim delom u apoenima od 10 evra i 20 evra. Šalje i fotografije unutrašnjosti nekih objekata gde se vidi novac na stolu i aparat za brojanje, a i kofer.

„Reci ime Tito“, jedna je od poruka.

Zbog međunarodnog šverca narkotika, Vaso Ulić je već jednom osuđen na dve godine zatvora zato što se 2019. godine nagodio sa crnogorskim Specijalnim državnim tužilaštvom i priznao da je bio na čelu organizovane kriminalne grupe koja je švercovala više od 200 kilograma droge u Australiju.

Kako pišu crnogorski mediji, Ulić je blizak prijatelj Milana Zarubice, srpskog državljanina koji je više puta osuđivan zbog proizvodnje droge, a prema optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal, Zarubica je amfetamin prodavao Uliću.

Zviceru se sudi i u Srbiji

Protiv Radoja Zvicera, vođe kavačkog klana, podignuto je nekoliko optužnica u Srbiji i Crnoj Gori zbog šverca narkotika, ali i teških ubistava.

Jedna od optužnica ga tereti da je zajedno sa Nikolom Vušovićem, poznatijim kao Džoni sa Vračara, planirao da otruje cijanidom saradnika Strahinju Savića koji je bio u pritvoru i to iz straha da bi Savić mogao da postane saradnik tužilaštva.

Zvicer inače u Srbiji već ima jednu presudu. Njom je osuđen na dve godine zatvora jer je imao sa sobom falsifikovan pasoš. U Crnoj Gori se protiv njega vodi više postupaka, a zajedno sa Slobodanom Kašćelanom koji je označen kao njegov bliski saradnik, nalazi se na optužnici kojom im se na teret stavlja ubistvo, šverc narkotika i pranje novca.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter