Izvor: SPUTNIK
04.08.2024 u 17:24
0

KURTI HAPSI SRBE BEZ IJEDNOG DOKAZA

Advokati petorice Srba uhapšenih u Kosovskom Pomoravlju zbog navodnih ratnih zločina dobili su rešenje Osnovnog suda u Prištini od sudije za prethodni postupak da je svima određen pritvor od 30 dana i oni su sada smešteni u zatvorsku jedinicu u Podujevu, kaže za Sputnjik advokat Vasilije Arsić, branilac uhapšenog Dragana Ničića.

Tzv. kosovska policija uhapsila je u subotu ujutro u Kosovskom Pomoravlju pet Srba zbog navodnih ratnih zločina. U selu Pasjane uhapšeni su Dragan Ničić, Slobodan Jevtić, Dragan Cvetković i Miloš Šošić, dok je u selu Bosce kod Kosovske Kamenice uhapšen Nenad Stojanović.

Kancelarija: Uhapšeni po nalogu Kurtija

Prema tvrdnjama specijalnog tužilaštva u Prištini, oni se sumnjiče da su „u saizvršilaštvu sa drugim neidentifikovanim pripadnicima grupe, naoružani i obučeni u maskirne uniforme i neredovne uniforme srpske policije ili vojske, 4. maja 1999. ujutru preduzeli akciju u selima Kokaj, Lovce, Pograđe i Ugljare“.
Pored ostalog, to tužilaštvo tvrdi da su ubijali, ranjavali, fizički i psihički maltretirali albanske civile i uzimali taoce.
Kancelarija za Kosovo i Metohiju istakla je da su oni uhapšeni po direktnom nalogu premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija pod lažnim optužbama za navodne ratne zločine, iako je reč o ljudima koji godinama mirno, bez ikakvih problema žive na svom kućnom pragu.
Branioci uhapšenih Srba izjavili su posle hapšenja da su sumnje da su uhapšeni počinili ratni zločin neosnovane i dodali da imaju više od 65 godina, da su obećali da će se redovno odazivati na pozive suda i da neće bežati, a pokazali su i njihove medicinske nalaze.
TRAMP: Putin je mnogo bolje prošao u razmeni zatvorenika

Hapšenje Srba – bez ijednog dokaza

„Zdravstvena stanja Dragana Cvetkovića i Dragana Ničića su vrlo složena, zato što su to stariji ljudi koji imaju razne bolesti i primaju razne terapije. Kako će oni da podnesu pritvor – to samo Bog zna“, ističe Arsić.
On dodaje da odbrana još uvek nije dobila nikakve materijalne dokaze o navodnim ratnim zločinima pohapšenih Srba.
„Ono što sam pročitao iz obrazloženja rešenja o određivanju pritvora je da se pozivaju na izjave par svedoka da su prepoznali prvoosumnjičenog Dragana Cvetkovića, dok za klijenta kog branim Dragana Ničića nema nijedan dokaz koji ga povezuje sa događajem opisanom u rešenju o istrazi. To što se posle 25 godina podiže optužnica, što sam juče izneo pred sudijom za prethodni postupak, mislim da nema logike – da se posle 25 godina jedna istraga bazira na izjavama svedoka kad su sećanja izbledela. I zašto se do sada čekalo? Ako su tu živeli izvršioci, trebalo je da se procesuiraju ranije, a ne sada posle 25 godina. To stvara sumnju da je to dosta nejasno i da tu ima raznih motiva.“

Politički motivi hapšenja Srba

Motive za hapšenje petorice Srba Arsić objašnjava sadašnjom političkom situacijom na Kosovu i Metohiji, jer je evidentno da je u poslednjih godinu i po do dve protiv Srba pokrenuta jedna opšta kampanja procesuiranja za navodne ratne zločine.
„I uglavnom su to oni koji žive na Kosovu i Metohiji a ne oni koji su otišli. Sasvim je logično da bi se čovek ako je izvršio krivično delo a mogao je da ode sa ovih prostora – sklonio. Mislim da je to jasna logika svakog izvršioca nekog krivičnog dela. Ja ne sumnjam da se taj zločin ili događaj nije desio, ali za ljude koji su procesuirani, pogotovo za klijent kog branim, tvrdim da nije učestvovao u tom događaju“, zaključio je Arsić.
Meštani Pasjana kažu da je u hapšenju Srba učestvovalo više desetina naoružanih pripadnika specijalnih jedinica tzv. kosovske policije.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter