Izvor: Kurir
06.08.2024 u 09:10
0

DEMONSTRANTI U BANGLADEŠU UPALI U ZATVOR (VIDEO): 500 zatvorenika pobeglo

Policijski čas uveden je u celoj zemlji nakon sukoba policije sa demonstrantima u kojima je poginula najmanje 91 osoba

Izgrednici koji su upali u okružni zatvor u Šerpuru, na severu Bangladeša omogućili su da iz zatvora pobegne 500 zatvorenika.

Kako prenose lokalni mediji, demonstranti su motkama i oružjem izašli na ulice u popodnevnim satima usred policijskog časa.

 

VELIKOJ BRITANIJI PRETI GRAĐANSKI RAT(VIDEO): Razbuktali se antimigrantski protesti

 

U jednom trenutku, oni su upali u zatvor u oblasti Damdama-Kaliganj, razvalili zatvorsku kapiju i podmetnuli požar. Zbog napada na zatvor suspendovano je 77 zvaničnika, uključujući nadzornika i zatvorske čuvare.

Izgrednici su, takođe, zapalili različite ustanove i kancelarije u okrugu.

Policijski čas uveden je u celoj zemlji nakon sukoba policije sa demonstrantima u kojima je poginula najmanje 91 osoba, a stotine povređene kada je policija upotrebila suzavac i gumene metke da rastera desetine hiljada demonstranata.

Protesti u Bangladešu su počeli prošlog meseca nakon što su studentske grupe zahtevale ukidanje kontroverznog sistema za ograničavanje kvota za zapošljavanje u državnim poslovima, a protesti su prerasli u antivladine sa zahtevom za ostavku premijerke Šeik Hasine Vazed koja je osvojila četvrti mandat u januaru na izborima koje je opozicija bojkotovala.

 

 

 

Broj mrtvih u sukobima opozicije i pristalica vlasti u Bangladešu porastao je u ponedeljak na najmanje 300, prenosi AFP, pozivajući se na procenu utemeljenu na podacima policije i bolnica.

Pristalice opozicije planiraju za danas novi masovni protest u prestonici Daki.

– Došlo je vreme za završne demonstracije – rekao je u nedelju Asif Mahmud koji je jedan od vođa studentskog pokreta koji stoji iza protesta.

AFP navodi da je od početka protesta u julu do nastradalo najmanje 300 ljudi. Samo tokom sukoba u nedelju poginule su 94 osobe. To su najveći ljudski gubici u jednome danu od početka demonstracija protiv vlade pre mesec dana u toj muslimanskoj zemlji u kojoj živi 170 miliona stanovnika.

Na ulicama Dake razmešten je veliki broj pripadnika snaga bezbednosti i to posebno u delu grada gde se nalazi kancelarija premijerke Hasine Vazed koji su policija i vojska zabarikadirale postavivši bodljikavu žicu.

Od nedelje uveče na snazi je policijski sat, mobilna internet veza strogo je ograničena, a zatvoreno je 3500 fabrika.

Veli problem za Bangladeš predstavlja činjenica da se studenti i mladi ljudi koji su diplomirali suočavaju s velikom nezaposlenošću. Studenti i mladi diplomanti od vlade traže ukidanje sistema pozitivne diskriminacije koji kvotu državnih poslova (oko 30 posto) rezerviše i dodeljuje članovima porodicama osoba koje su se borile u ratu za nezavisnost od Pakistana 1971. godine.

 

 

Hasina Vazed došla je na vlast pre 15 godina.

Da bi uspostavila red njena vlada je najpre onemogućila slobodan pristup internetu, zatvorila škole i univerzitete, a potom uvela policijski sat i razmestila vojsku.

Vazed je podnela ostavku i vojnim avionom otišla u Indiju

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter