Izvor: sputnik
07.08.2024 u 15:12
0

UKRAJINSKA ODBRANA PUCA PO ŠAVOVIMA: Zapadni mediji su se oglasili

Odbrana Oružanih snaga Ukrajine u poslednje vreme puca, a ruske trupe ubrzano napreduju u zoni specijalne vojne operacije, piše list „Fajnenšel tajms“, pozivajući se na ukrajinske zvaničnike i vojne stručnjake.

„Naša odbrana puca“, rekao je neimenovani visoki zvaničnik, upoznat sa detaljima vojnih operacija. On je priznao da su ruske snage ostvarile taktički uspeh na donjeckom pravcu, te da su, ukoliko se situacija ne promeni, „verovatni i dalji uspesi“ ruskih trupa.

Saradnik finske istraživačke grupe „Blek bird grup“, analitičar Pasi Parojnen rekao je da je u toku poslednjeg meseca Rusija zauzela „nekoliko ključnih položaja“, te da se „situacija za Ukrajince na tim pravcima stalno pogoršava“.
Prema mišljenju sagovornika lista, ruski vojnici su uspeli brzo da napreduju u području Pokrovska, velikog logističkog čvorišta oko 70 kilometara severozapadno od Donjecka, kao i u oblasti Torecka u Bahmutskom okrugu. Jedan od razloga je, navodi se, „nespretna rotacija“ ukrajinskih snaga.
Analitičar Franc-Štefan Gejdi sa Međunarodnog instituta za strateška istraživanja u Londonu smatra da je glavni problem Oružanih snaga Ukrajine „veliki nedostatak ljudstva“, prvenstveno pešadije.
On očekuje da će se borbe intenzivirati u blizini grada Konstantinovka na bahmutskom pravcu kod Časovog Jara za koji je „Njujork tajms“ pisao da je „ključ“ za Donbas, jer će njegovo zauzimanje omogućiti ruskim trupama da napreduju ka Kramatorsku i Slavjansku.
Poslednjih meseci rusko Ministarstvo odbrane je izvestilo da je preuzelo kontrolu nad nekoliko naseljenih mesta u Donbasu,. Krajem jula, početkom avgusta oslobođena su mesta Timofejevka, Novoselovka Prva, Lozovatsko, Progres i Jevgenovka, Volčje i Lenjinsko.
Šef kijevskog režima Vladimir Zelenski rekao je da su pokrovski i torecki pravac „najteži“ za ukrajinske snage.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter