Izvor: Blic
10.08.2024 u 19:23
0

VOĆE I POVRĆE MORA DA SE LJUŠTI: Pranje ne uklanja pesticide

Pranje voća i povrća ne uklanja pesticide, a oko 20 odsto tih namirnica sadrži nivoe pesticida koji predstavljaju "značajne rizike" po zdravlje.

Pranje voća i povrća ne uklanja pesticide, a oko 20 odsto tih namirnica sadrži nivoe pesticida koji predstavljaju „značajne rizike“ po zdravlje.

To je novi dokaz da pranje voća pre jela ne uklanja različite toksične hemikalije koje se obično koriste u poljoprivredi, navodi se u najnovijoj studiji koja je objavljena u časopisu Američkog hemijskog društva „Nano Letters“.

Časopis „Consumer Reports“ objavio je u maju da je utvrđeno da 20 odsto ispitanog voća i povrća sadrži ostatke pesticida u nivoima koji predstavljaju „značajne rizike“ za zdravlje potrošača.

Voće i povrće ipak mora da se ljušti

Navodi se da je otkriveno da se kontaminacija pesticidima smanjila kada je kora jabuke uklonjena zajedno sa slojem pulpe.

Zdravstveni rizici koje predstavljaju pesticidi dokumentovani su u nekoliko studija, ali većina njih se bavi profesionalnom izloženošću, a ne ishranom.

Američko ministarstvo za poljoprivredu (USDA) i Uprava za hranu i lekove tvrde da ostaci pesticida u hrani generalno ne predstavljaju rizik po zdravlje, ukoliko se nalaze u zakonskim granicama.

Obe agencije decenijama prate nivoe ostataka pesticida u hrani, objavljujući godišnje izveštaje o tome.

LEKOVITOST SVEŽIH BILJNIH KLICA: Zdravlje na tanjiru

U najnovijem izveštaju USDA o pesticidima navodi se da je 99 odsto testirane hrane imalo ostatke u zakonskim granicama zbog čega ne predstavljaju rizik po zdravlje potrošača. To se razlikuje od nalaza časopisa „Consumer Reports“ koji smatra da su granice za nivo pesticida koje koristi vlada previsoke.

Više od 72 odsto od više od 10.000 uzoraka hrane imalo je ostatke pesticida koji se mogu otkriti, saopštila je USDA.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter