Izvor: TANJUG
11.08.2024 u 13:58
0

LED SE INTENZIVNO SMANJUJE: U Nacionalnom parku Severni Velebit u Hrvatskoj

Stalni led u jamama u Nacionalnom parku Severni Velebit u Hrvatskoj i dalje se intenzivno smanjuje, što je moguća posledica klimatskih promena

ZAGREB – Stalni led u jamama u Nacionalnom parku Severni Velebit u Hrvatskoj i dalje se intenzivno smanjuje, što je moguća posledica klimatskih promena poslednjih desetak godina, utvrđeno je tokom dvonedeljne speleološke ekspedicije u tom parku koja je danas završena, saopštio je Speleološki odsek Velebit.

U ekspediciji, koju je vodila speleolog Valentina Plemenčić i u kojoj su bila 53 speleologa, istraženo je 36 speleoloških objekata, većinom jama, od toga sedam sa stalnim ledom, prenosi Hina.

BAHATI MUZIČAR SE PROBIO KROZ GUŽVU: Razbesneo Hrvate na auto-putu kod Zagreba

Rukovodilac naučnih istraživanja Dalibor Paar izjavio je da se u gornjem delu najdublje jame u Hrvatskoj – jamskom sistemu „Lukina jama – Trojama“, koja je duboka 1.431 metar, nivo leda od 2022. do 2024. godine u dvorani na 70 metara dubine smanjio za oko dva metra.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter