Izvor: Kosovo online
13.08.2024 u 10:33
0

ČELIĆ: „Pravde nažalost nema nakon 21. godine“

Docent na Pravnom fakultetu Univerziteta u Severnoj Mitrovici Duško Čelić izjavio je da ne očekuje da bi prištinsko pravosuđe moglo da pokrene novu istragu o ubistvu srpske dece u Goraždevcu u avgustu 2003. godine i da će ovaj slučaj, kao i mnogi drugi, ostati nerasvetljeni.

Prema njegovim rečima ključan problem su nepoštojanje vladavine prava u svim segmentima albanskih institucija i nepoštovanje Rezolucije 1244 od strane međunarodne zajednice.

VIŠE NE OČEKUJEMO PRAVDU: Uzdamo se u Boga

„Znate, uvek treba imati neko zrno nade i vere. To zrno nade i vere je moguće ukoliko se promene okolnosti na Kosovu i Metohiji, ukoliko međunarodna zajednica ponovo preuzme da vrši izvršni mandat u skladu sa rezolucijom 1244. Za sada to nije u izgledu, ali mislim da ne treba da prestajemo da insistiramo na tome i iz razloga zadovoljenja pravde. I konačno iz razloga vladavine prava na Kosovu generalno, jer tamo, nažalost, ne postoji vladavina prava u svim segmentima, ne samo kada je reč o krivičnoj odgovornosti, nego naprosto u svim oblastima života“, ocenio je Čelić.

Upitan da li je izvesno da bi kosovsko pravosuđe moglo da pokrene novu istragu povodom događaja u Goraždevcu kada je ubijeno dvoje, a ranjeno četvoro srpskih dece, decidan je da to nije realno zbog percepcije da pravosuđe u Prištini isključivo treba da se bavi „ratnim zločinima Srba“.

„Postoji jedna percepcija u albanskom kosovskom društvu da to što treba suditi Albancima to će da učine Specijalizovana veća u Hagu, a da oni trebaju u Prištini da se bave ’ratnim zločinima’ Srba nad Albancima, da lokalno pravosuđe ma drugu ulogu, drugu misiju – da sudi Srbima. Zaista ne očekujem, pogotovo ne u ovakvim slučajima u kojima je nažalost i Euleksov tužilac zatvorio istragu, zaključio je s konstatacijom da nema dokaza. Zaista nije realno očekivati da sada albansko tužilaštvo pronađe neke dokaze. Prosto, situacija u kosovskom društvu nije takva, ona je etnocentrična, građena na mržnji nad Srbima i u takvoj društvenoj situaciji nije realno očekivati da albanski sudovi i tužilaštva na Kosovu i Metohji u ovom u ovom slučaju kao i u drugim sličnim slučajima učine bilo šta“, smatra Čelić.

Dodaje da je nerasvetljavanje zločina u Goraždevcu bio i poraz međunarodnog pravosuđa.

„Pravde nažalost nema nakon 21. godine. Kao što znamo 2010. je Euleksov istražitelj, tužilac, zatvorio postupak s obrazloženjem da nema dokaza. Iako znamo da je Hari Holkeri, koji je tada bio šef Unika, obećao, da citiram, kako će prevrnuti svaki kamen na Kosovu i Metohiji ne bi li se pronašao zločinac. Ne znam koliko je kamena do sada moglo da bude prevrnuto, tek zločinca nema, pravde nema, postupka nema i najverovatnije neće ga ni biti“, naveo je Čelić.

Dodaje da nije slučajno što zločin u Goraždevcu više ne spominje ni međunarodna zajednica angažovana na Kosovu, ali ni vlasti u Prištini.

„Mislim da, ne samo kada je reč o ovom masakru, nego sa bilo kojim zločinom nad Srbima počinjenim tokom 1998. naročito nakon 10. juna 1999. godine, neće biti nijednog ozbiljnog postupka na Kosovu i Metohiji“, kaže Čelić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter