Izvor: Kurir
13.08.2024 u 12:16
0

KNEŽEVIĆ OSLOBOĐEN OPTUŽBE: U stanu nisu pronađeni tragovi krvi

Tim odbrane srpskog državljanina Davida Kneževića (36) koji je optužen za otmicu supruge Ane Knežević (40), izjavio je pred sudom u Majamiju da su tužioci i FBI obmanuli sudiju pričama o nasilnom sukobu para u njenom stanu u Madridu, navodeći da dokazi koji su stigli pokazuju da u stanu nisu pronađeni tragovi krvi, kako su to tvrdile američke i španske vlasti.

Advokati Davida Kneževića, koji je u pritvoru od hapšenja u maju, na ročištu za ponovno ispitivanje odluke da li je neophodno da bude iza rešetaka, kako prenose mediji, navelli su i da odsustvo forenzičkih dokaza koji pokazuju bilo kakvu borbu između para pre njenog nestanka potkopava tvrdnju tužilaštva i trebalo bi da otvori put mužu da bude pušten iz pritvora u saveznom zatvoru u Majamiju.

Teška nesreća kod Obrenovca: VOZAČ AUTOMOBILA PRIZNAO KRIVICU DA JE UBIO TRAKTORISTU

Advokati su otkrili da je 24. jula dobijen izveštaj španske nacionalne policije u kom se „zaključuje da uzorci uzeti iz stana nisu krv“.

Knežević se optužnicom tereti za otmicu supruge, alI ne i za ubistvo jer njeno telo nije pronađeno do današnjeg dana i ona se vodi kao nestala. Sumnja se da je Knežević u Srbiji iznajmio automobil, odvezao se do Madrida, došao do stana supruge od koje se razvodio, oteo je i njeno telo izneo u koferu.

– Nije bilo krvi, borbe… Nema znakova da se bilo šta loše dogodilo u stanu -izjavila je kako navode mediji Kneževićeva advokatica Džejn Vajntraub nakon što je tokom ispitivanja agenta FBI navela da priznaje da je njeno prvobitno svedočenje u maju, kada je izjavila da su u stanu pronađeni tragovi krvi, bilo netačno.

– On je pritvoren odlukom suda Sjedinjenih Država zbog nečega što se dogodilo u Španiji – ako se dogodilo u Španiji – navela je Kneževićeva advokatica tokom saslušanja u saveznom sudu u Majamiju u četvrtak.

Kako prenose američki mediji, sudija Edvin Tores, koji je u maju posle hapšenja Kneževiću odredio pritvor zbog opasnosti od bekstva, najavio je da će posle saslušanja razmotriti sve nove okolnosti i doneti odluku, koja bi prena navodima medija trebalo da bude poznata sledeće nedelje.

– Slažem se sa odbranom da su neki od njihovih dokaza osporivi – rekao je, kako prenose, sudija Tores na kraju saslušanja, ističući odsustvo krvi kao dokaza u stanu supruge u Madridu.

Međutim sudija je naveo da s druge strane veliku snagu ima drugi dokaz – video snimak na kom se vidi kako Knežević kupuje materijal poput lepljive trake i boje u spreju u madridskoj prodavnici gvožda, koji su najverovatnije korišćeni za ulazak u Anin stan, otmicu i za pokušaj da se prekine snimanje kamera u ulazu zgrade.

Na saslušanju za pritvor, pomoćnica američkog tužioca Lejsi Monk je naglasila da su sigurnosne kamere snimile kako je Knežević ušao u zgradu 2. februara i da se zadržao kratko, potom izašao napolje, a onda se ponovo vratio u stan.

– Očigledno je to uradio brzo. Ili se borio sa njom ili ju je onesposobio – rekao je zamenik tužioca, navodeći da odsustvo tragova krvi u stanu ne znači da nije došlo do sukoba bračnog para i da nije razlog da David Knežević bude pušten iz pritvora.

Odbrana je u četvrtak ponovo ispitivala i agenticu FBI koja je ranije tvrdila da su u stanu pronađeni tragovi krvi, i koja je posle pristizanja novih dokaza, navodno promenila iskaz.

– Nije bilo krvi usled velikog nasilja, zar ne? – upitao je advokat.

– Tačno – rekao je agent.

David Kneževič je posle hapšenja optužen da je otputovao iz Majamija u Madrid, preko Srbije, da bi kidnapovao svoju ženu između 27. januara i 5. februara.

Nestanak njegove supruge od koje se razvodio, rodom iz Kolumbije, prijavljen je 2. februara , saopštila je španska nacionalna policija, koja istražuje njen nestanak kao mogući slučaj ubistva i traga za njenim telom. Agenti FBI-a su pomogli španskim vlastima u tim pretresima.

Kneževića su početkom maja na Međunarodnom aerodromu u Majamiju uhapsili agenti FBI po povratku iz Srbije, gde mu živi majka. Od hapšenja se nalazi u Federalnom pritvorskom centru u Majamiju. Ako bude osuđen za jednu optužbu za otmicu, suočava se sa doživotnom robijom i gubitkom novca koji proizilazi iz krivičnog dela.

Sudija je prethodno odbio da Kneževića pusti uz kauciju od milion dolara, navodeći da njegovo bogatstvo i veze sa inostranstvom predstavljaju veliki rizik da bi mogao da pobegne.

– Veliki broj posrednih dokaza podržava optužnicu, uključujući dokumentovano putovanje (okrivljenog) iz Sjedinjenih Država u Tursku, Srbiju a zatim u Španiju. Pored toga, optuženi se pojavljuje na video nadzoru u Španiji i kupuje materijale koji su možda korišćeni u otmici, a sve dok optuženi tvrdi da je bio negde drugde – naveo je ranije sudija u odluci da mu odredi pritvor. Kao mogući motiv izvršenja krivičnog dela, naveo je i razvod bračnog para kao i deobu velike imovine oko koje su se navodno sporili.

Međutim, na saslušanju održanom u četvrtak, odbrana je pustila i audio snimak telefonskog razgovora Ane Knežević sa prijateljicom, u kom Ana kaže da je srećna jer je njen muž pristao da imovinu podele na pola.

– Sve bi bilo 50-50 – rekla je Ana svojoj prijateljici u govornoj pošti od 31. januara i dodala:

– Zaista sam srećan zbog toga. Nadam se da je to istina.

U podnesku na sudu, advokati su naveli i da smatraju da bi Knežević trebalo da bude pušten jer je živeo u Fort Loderdejlu poslednjih 15 godina, blizak je sa bratom koji živi u istoj oblasti i poseduje biznis u oblasti informacionih tehnologija zajedno sa investicijama u nekretnine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter