Izvor: kurir
13.08.2024 u 19:44
0

KUVAĆEMO SE NAREDNIH DANA: Temperatura ide preko 40, najnovija prognoza

Toplotni talas koji je stigao u Srbiju zadržaće se do kraja ove nedelje, a temperature će u nekim mestima ići i preko 40 stepeni Celzijusovih!

Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Slobodan Sovilj kaže za Kurir da će maksimalne temperature kretati od 35 do 41 stepen, uz tropske noći u urbanim sredinama.

– Osveženje možemo da očekujemo 19. avgusta i to će biti trodnevni period osveženja sa kratkotrajnim pljuskovima i grmljavinom. Može biti i sporadične pojave grada u zoni pljuskova, ali se ne očekuju superćelijske nepogode. Nakon tog perioda od 21. odnosno 22. avgusta sledi porast temperature i povratak temperaturnih vrednosti do 35 stepeni. Sve ukupno avgust će biti topao sa velikom terovatnoćom da bude najtopliji – ističe Sovilj i dodaje:

VANREDNA SITUACIJA ZBOG VISOKIH TEMPERATURA: U Sjenici visoke temperature i suša dovele do vanredne situacije

– Do kraja avgusta zadržaće se temperature od 30 do 35 stepeni što je žuti i narandžasti meteoalarm. Temperature će biti iznad prosečnih vrednosti, pojava pljuskova će biti u periodu od 19. do 21 avgusta. I početkom septembra nastavlja se toplo vreme i period sa većim brojem letnjih dana sa temperaturama preko 25 stepeni uz pozitivno odstupanje od bar dva stepena. Nastavlja se deficit padavina, dominiraće suvi i natprosečno topli periodi početkom jeseni.

Prema njegovim rečima prognozirana je prosečna jesenja količina padavina od 140 do 210 litara po metru kvadratnom.

– Kako dublje zalazimo u jesen tako će i padavine biti češće, a obimnije padavine kiše možemo da očekujemo tek u novembru. Inače, minule godine je septembar bio toliko topao da je teško da će sada preći tu granicu, pozitivnog odstupanja je bilo pet do šest stepeni sa 29 letnjih dana u Beogradu i Vojvodini. ukoliko se pogledaju ta odstupanja malo je verovatno da će biti topliji od toga.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter