Izvor: KURIR
14.08.2024 u 11:03
0

5 ZNAKOVA DA VAM MENTALNO ZDRAVLJE ŠKRIPI: Ako osećate ove simptome obratite se stručnom licu

Mentalno zdravlje, ova izuzetno važna komponenta ljudskog života, postala je cenjeno više nego ikada i ono što je dobro je da se o njemu sve više govori.

Mentalno zdravlje, ova izuzetno važna komponenta ljudskog života, postala je cenjeno više nego ikada i ono što je dobro je da se o njemu sve više govori. To nije iznenađujuće, jer svakodnevna izloženost raznim negativnim vestima, izazovima i nepoznanicama sa kojima se suočavamo, zahtevaju od nas da što više vodimo računa o svom mentalnom blagostanju.

Koliko god da smo svesni da je mentalna higijena na globalnom nivou važna komponenta, ipak se dešava da upozoravajuće simptome ne prepoznamo na vreme. Iako su usponi i padovi normalan deo ljudskog života, često se dešava da zanemarimo ozbiljnije simptome koji ipak zahtevaju stručnu pomoć.

Njihovo rano prepoznavanje može napraviti potpuni preokret u mentalnom blagostanju i zato je važno reagovati što je pre moguće. Obratite pažnju na ovih pet znakova.

Brze promene raspoloženja

Ako doživljavate brze promene raspoloženja kao što su čest osećaj tuge ili izlivi besa bez razloga, to može biti i znak da već neko vreme živite sa problemima koje ste uspešno izbegavali ili ignorisali, a sada su postali izraženi.

Nagle promene raspoloženja, između ostalog, mogu da ukažu na to da vaše mentalno zdravlje zahteva podršku stručnog lica.

Odlaganje obaveza

Sasvim je normalno da nam neki zadaci jednostavno nisu zabavni i da ćemo ih rado odlagati. Međutim, to ne znači i beskrajno odlaganje. Kada je u pitanju mentalno zdravlje, odlaganje se manifestuje kaovisok nivo anksioznosti koji osoba oseća.

Težnja za perfekcionizmom dovodi osobu do odlaganja zadatka, jer misli da rešenje neće biti dovoljno savršeno.

Osećaj zaglavljenosti

Dok neki prelaze sa događaja na događaj sa lakoćom, za druge to može izgledati kao neverovatno izazovan čin.

Osećaj zaglavljenosti nije nimalo prijatno iskustvo, a svi koji su kroz to prošli ističu koliko je važno potražiti pomoć i podršku. Tamo gde ne vidimo izlaz ili se čini nemogućim, stručna pomoć terapeuta ili psihologa mogla bi biti pravo rešenje.

Stalni osećaj umora

Stalni umor ne mora biti samo znak fizičke bolesti, već i problema sa mentalnim zdravljem. Nedostatak kvalitetnog sna, loša i neredovna ishrana, problemi sa varenjem dovode čoveka do potpune iscrpljenosti, a samim tim i otežavaju funkcionisanje

Krivite sebe

Nedostatak samopouzdanja je ozbiljan problem. Ako stalno mislite da ste vi uzrok svakog problema ili da niste u stanju da izvršite zadatke, pravo je vreme da potražite stručnu pomoć.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter