Izvor: novosti
14.08.2024 u 14:17
0

ŠTA SE ZAPRAVO DOGAĐA SA TAOCIMA: Izrael koristi palestinske taoce kao živi zid

Istraga Ha'areca otkriva da je izraelska vojska koristila otete palestinske civile kao živi štit u Gazi.

Izraelska vojska koristi otete palestinske civile kao živi štit u Gazi, navodi se u istrazi Ha’areca dodajući prethodnim navodima slične prirode iz palestinskih i izraelskih izvora.

Civili, koje vojnici nazivaju šaviš, ili ‘narednik’ na arapskom, vojska koristi za izvođenje opasnih operacija potrage u uniformi izraelske vojske, rekli su vojnici koji su razgovarali za izraelsku novinsku kuću.

MIR VIŠE NIJE OPCIJA: Moskva objavila planove posle ukrajinskog napada na Kursk

Vojnici raspoređeni u Gazi koji su razgovarali za Ha’arec rekli su da im je rečeno da je bolje da Palestinac pogine bombom zamkom nego izraelski vojnik.

U nekim slučajevima, deca i starci su bili oteti i prisiljeni da pretražuju tunele za vojsku.

– Bilo je trenutaka kada su zaista stari ljudi terani da uđu u kuće – rekao je jedan vojnik.

Drugi vojnik, koji je rekao da izveštaji o izraelskoj upotrebi živog štita od strane medija kao što je Al Džazira odražavaju njihovo iskustvo, ispričao je primer kada je 16-godišnjaka otela vojska i naterala da pretraži tunel.

Dok su neki civili bili zatočeni po jedan dan da bi se koristili za pretrese, neki su zadržani.

-Pre oko pet meseci dovedena su nam dva Palestinca. Jedan je imao 20, a drugi 16 godina. Koristite ih, oni su iz Gaze, koristite ih kao živi štit – rekao je vojnik

Snimci pokazuju kako izraelski vojnici teraju Palestinca, koji je bio svučen do donjeg veša i imao ruke vezane na leđima, da traži eksploziv na lokaciji u Gazi.

Mesec dana ranije pojavio se i snimak ranjenog Palestinca koji je bio privezan za prednji deo izraelskog vojnog vozila tokom racije na grad Dženin na Zapadnoj obali.

Postoje stotine drugih svedočenja očevidaca o Palestincima koje su izraelske snage koristile kao živi štit, uključujući i one koje je dokumentovao izraelski posmatrač za ljudska prava B’selem.

Izvori iz izraelske vojske navode da su o ovom pitanju redovno razgovarali visoki šefovi izraelske vojske, uključujući načelnika štaba Hercla Halevija.

– Šef Južne komande, general-major Jaron Finkelman, takođe zna. Na svakom sastanku na kojem se to pitanje postavljalo, bilo je komandanata koji su upozoravali na etičke i pravne implikacije ako se stvar javno iznese. Bilo je oficira koji su tražili da se sastanak prekine kako bi im se dozvolilo da odu – rekao je za Ha’arec izvor iz Južne komande vojske.

Ovom praksom, koja je po međunarodnom pravu ratni zločin, vojska se ranije pozabavila kada je otkriveno da su na Zapadnoj obali tokom Druge intifade korišćeni živi štitovi.

Nakon peticije grupa za ljudska prava, Vrhovni sud Izraela je 2005. godine presudio da je ta praksa nezakonita.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter