Izvor: blic
15.08.2024 u 11:47
0

ŠTA SE DEŠAVA U NAŠEM TELU NA VRUĆINI: Doktorka iz Urgentnog upozorava

Doktorka Bojana Uzelac iz Urgentnog centra, navodi da su na početku vrelog toplotnog talasa najviše intervencija imali kod starijih osoba i hroničnih bolesnika, ali da prethodnih dana zbrinjavaju sve više mlađih osoba koje rade na otvorenom.

Urgentni centar na dnevnom nivou zbrinjava oko 500 do 700 bolesnika, ali tokom letnjih meseci, kako navodi dr Bojana Uzelac, taj broj se povećava, što zbog većeg broja trauma, ali i zbog direktnih posledica koje izazivaju ekstremno visoke temperature.

„Primetan je i trend porasta broja kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih bolesnika. To su pacijenti sa akutnim moždanim udarom, akutnim srčanim udarom. U prethodnom talasu u julu imali smo veliki broj starije populacijekoji su dolazili dehidrirani, sa znacima toplotnog udara, koji su bili vrlo iscrpljeni od ovih temperatura“, ističe gošća Dnevnika.

Poslednjih dana sve češće se javljaju i mlađe osobe koje rade na otvorenom i koje su direktno izložene suncu, koje kolabiraju na javnom mestu i pri tome neretko doživljavaju povrede.

Šta se dešava u našem organizmu kada je napolju u 40 stepeni

Kod zdravih osoba normalan fiziološki odgovor na vrućinu je da telo pokušava da se rashladi.

„Pravi jednu vazodilataciju, širi krvne sudove spolja, povećava protok krvi kroz kožu da bi je rashladio, ali pri tome zahteva jedan pojačani srčani rad, da to srce kao pumpa dopremi veću količinu krvi.Kada je osoba starija, kada su biološke rezerve malo kompromitovane, kao kod kardiovaskularnih bolesnika koji nemaju dovoljne mogućnosti, to može da ima vrlo ozbiljne posledice“, objašnjava dr Uzelac.

Kako da razlikujemo sunčanicu od toplotnog udara?

Osobe koje su uglavnom direktno izložene suncu, odnosno glava i vrat im nisu pokriveni, na primer zemljoradnici, radnici ili pecaroši, mogu osetiti sledeće simptome:

  • glavobolju
  • mučninu
  • nagon na povraćanje
  • vrtoglavicu
  • zujanje u ušima
  • se znoje

To su znaci da imaju sunčanicu!

„Toplotni udar je medicinski gledano jedno akutno stanje koje nastaje kao insuficijencija regulacije telesne temperature. A laički rečeno, to je potpuna nemogućnost da kontrolišemo telesnu temperaturu i to je urgentno stanje“, objašnjava doktorka.

Takve pacijente je najpre potrebno hitno skloniti sa sunca.Kada je u pitanju sunčanica, treba staviti hladne obloge na vrat, na čelo, dati vodu, ali nikako alkohol ili kofein, koji su diuretici, i koji će dodatno dehidrirati osobu.

U slučaju toplotnog udara, hitno potražiti lekarsku pomoć, kaže doktorka.

Kako da ne ugrozimo zdravlje narednih dana

„Što se tiče mlađih, apelujem da se izbegava alkohol, da se izbegava vožnja u alkoholisanom stanju. A jedna molba, ako imate bake, deke ili neke starije sugrađane, vaše komšije, odnesite im namirnice. Za njih je zaista teško da borave napolju po ovim temperaturama“, apeluje dr Bojana Uzelac

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter