Izvor: KURIR
15.08.2024 u 17:22
0

BROJ ZARAŽENIH OD KORONE U HRVATSKOJ RASTE: 20 puta više obolelih nego u julu

Od korone je u Hrvatskoj, u posljednjih pet nedelja, obolelo oko 3.500 građana. Za mesec i po broj obolelih na nedeljnom nivou povećan je dvadesetak puta.

Najviše su ugroženi stariji ljudi i hronični bolesnici. Za neke je obavezno i bolničko lečenje, iako, kako navode hrvatski mediji, situacija nije toliko alarmantna kao što je to bilo u vreme dok je virus bio neretko i smrtonosan.

Srećom, ovaj najnoviji tip korone nije toliko opasan kao oni s kojima smo se susretali toekom pandemije. No, činjenica je da je broj obolelih sve veći. Premda se leti u našoj klinici uglavnom beleži pad ukupnog broja pacijenta, ove godine to nije slučaj. Krivac je korona koja puni hitnu službu, a deo tih pacijenata moramo i hospitalizirati“, kaže dr. Zoran Barušić, zamenik direktora Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević.

UHAPŠEN ZBOG ZLOSTAVLJANJA DECE: Policija u Laktašima privela roditelja, preti mu tri godine zatvora

Da je virus sve više prisutan potvrđuju i informacije iz bolnica. U nekima od njih čak su ograničene i posete pacijentima. Da bi dodatno zaštitili pacijente, koji se leče u bolnici, u Klinici su nedavno uveli i strože mere za posetioce. Tako je do daljnjeg dozvoljen samo jedan posetilac po pacijentu koji ne sme imati znakove akutne infektivne bolesti, uključujući i one kovida-19. Svi posetioci moraju da nose masku, obavezna je fizička distanca i dezinfekcija ruku pre ulaska na odeljenje.

Posete na kovid-odeljenjima još su strože organizovane i mogući su samo dva puta nedeljno, a obvezne su i medicinske maske kao zaštitna odela. Sličnu meru su prošlog meseca uveli i u KBC Split, nakon što im se povećao broj hospitalizacija zbog kovida-19.

Prema poslednjim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, samo je od 5. do 11. avgusta od korone obolelo 865 građana. Slično je bilo i nedelju ranije. U poslednjoj sedmici jula obolelo je 752 ljud. Brojke rastu od juna, točnije od kraja tog meseca. U prvoj nedelji juna bile su registrovane samo 34 prijave.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter