Izvor: sputnik
16.08.2024 u 16:13
0

RUSIJA POMAŽE AMERIČKIM ASTRONAUTIMA U SVEMIRU: Uprkos svemu imaju pomoć

Astronauti zaglavljeni u svemiru a Rusija priskače u pomoć

„Roskosmos“ i NASA su neprekidno na vezi zbog američke svemirske letelice „Starlajner“, čiji astronauti su zaglavljeni u svemiru u problematičnoj misiji, saopštio je generalni direktor „Roskosmosa“ Jurij Borisov.
Prema njegovim rečima, „Roskosmos“ i američka svemirska agencija su stalno u kontaktu u vezi sa problemima na Međunarodnoj svemirskoj stanici.
„Američke kolege i danas imaju problem sa ‘Starlajnerom’. Ne znaju kako da prizemlje svoju posadu. U stalnom smo dijalogu sa njima“, rekao je Borisov na forumu „Teritorija smisla“.
Borisov je podsetio i da je slična situacija bila i kada je na rukoj raketi Sojuz MS-22 došlo do razhermetizacije.
Prethodno je NASA saopštila na konferenciji za novinare da je ponovo odložila odluku o tome kako da vrati dva američka astronauta zaglavljena u svemiru u misiji „Boing Starlajner“. Kako je saopšteno, odluku će doneti do kraja avgusta.
NASA je navela da su astronauti „sjajno radili“ i da su otišli u svemir spremni za rizičnu misiju. Zvaničnici su takođe konstatovali da svemirska odela astronauta nisu pogodna za nošenje na alternativnim svemirskim letelicama koje bi mogle da se koriste ako „Starlajner“ ne bude bio bezbedan.
Astronauti Sunita Vilijams i Buč Vilmor otputovali su na Međunarodnu svemirsku stanicu 5. juna, odakle je trebalo da se vrate posle osam dana. Međutim, došlo je do tehničkih problema, a iscureo je i helijum, gas koji gura gorivo u pogonski sistem.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter