Izvor: Alo
17.08.2024 u 07:31
0

OPASNOST ZBOG NUKLEARNE ELEKTRANE: Curi 25 tona radioaktivne vode

Curenje radioaktivne vode u nuklearnoj elektrani "Fukušima-1"

Otkriveno curenje 25 tona radioaktivne vode, da li smo u opasnosti?

Agencija nije obaveštena ni o kakvom kršenju standarda zaštite od zračenja, saopšteno je iz Međunarodne agencija za atomsku energiju (IAEA)
Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je obaveštena da je TEPCO 9. avgusta ove godine otkrio curenje od približno 25 tona vode u zgradi drugog energetskog bloka hitne nuklearne elektrane „Fukušima-1“ na severoistoku Japana.

„Međunarodna agencija za atomsku energiju je obaveštena da je 9. avgusta 2024. TEPCO otkrio curenje vode u bloku 2 nuklearne elektrane ‘Fukušima Daiči’, što je rezultiralo curenjem oko 25 tona vode iz pumpne prostorije sistema za hlađenje istrošenog goriva“, navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu Agencije.

Pored toga, IAEA je obaveštena da, u ovoj fazi, TEPCO nije otkrio da se curenje proširilo na druge prostorije.

„Iz predostrožnosti, TEPCO je zaustavio primarnu pumpu za hlađenje istrošenog goriva kako bi utvrdio uzrok i procenio nivo temperature u bazenu. TEPCO je potvrdio da je temperatura u granicama normale i da nije prelazila približno 46 stepeni Celzijusa. Ovo je ispod radne temperaturne granica od 65 stepeni Celzijusa. Nivo akumulirane vode u prostoriji je prestao da raste, pa je utvrđeno da je curenje vode prestalo“, dodaju iz Agencije.

TEPCO će tretirati iscurelu vodu koristeći svoje objekte za prečišćavanje vode.

„Agencija nije obaveštena ni o kakvom kršenju standarda zaštite od zračenja“, dodala je IAEA.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter