Izvor: Novosti
17.08.2024 u 10:43
0

IZRAEL OD SAD OČEKUJE POMOĆ: Koalicija predvođena SAD će udariti ako Iran napadne

"IRAN JE GLAVA OSOVINE ZLA I SLOBODNI SVET MORA DA GA ZAUSTAVI"

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac rekao je u petak da njegova zemlja očekuje da koalicija predvođena SAD ne samo da odbije iranski napad već i da gađa ključne lokacije u Iranu ako Teheran izvrši pretnje Tel Avivu.

Kacove primedbe usledile su nakon razgovora sa francuskim ministrom spoljnih poslova Stefanom Sežureom i britanskim ministrom spoljnih poslova Dejvidom Lamijem, navodi se u saopštenju koje je objavilo izraelsko ministarstvo spoljnih poslova.

NAPAD NA TRŽNI CENTAR U DONJECKU: Pažljivo planiran teroristički napad na civile

– Ministri Francuske i Britanije došli su u Izrael sa ciljem da spreče regionalnu eskalaciju i promovišu sporazum o taocima, uključujući potencijalnu razmenu zatvorenika i prekid vatre u Gazi – navodi se u saopštenju.

Kac je istakao očekivanja Izraela da će Francuska i Britanija javno upozoriti Iran na bilo kakvu agresiju na Izrael.

– Jasno sam stavio do znanja da je pravi način da se Iran odvrati i spreči rat tako što sam najavio da će Iran, ako napadne, stajati uz Izrael ne samo u odbrani, već iu udaru na ciljeve u Iranu – rekao je Kac.

SAD, Francuska i Britanija bile su uključene u odbijanje iranskog raketnog i dronovog napada na Izrael u aprilu

– Iran mora da shvati da će, ako ne prekine direktnu i indirektnu agresiju na Izrael, platiti visoku cenu i strateški i ekonomski. Ovo je jedini način da se spreči rat u punom obimu. Iran je glava osovine zla i slobodni svet mora da ga zaustavi sada pre nego što bude prekasno. – rekao je Kac.

Poseta francuskog i britanskog ministara dolazi usred rastućih tenzija u regionu, pri čemu Izrael nastoji da učvrsti međunarodnu podršku suočen sa sve većim pretnjama Irana i libanske grupe Hezbolah.

Regionalne tenzije su eskalirale otkako je šef političkog biroa Hamasa Ismail Hanije ubijen 31. jula u iranskoj prestonici Teheranu nakon što je prisustvovao ceremoniji polaganja zakletve novog iranskog predsednika.

Očekuje se i da će Hezbolah uzvratiti nakon što je Izrael ubio svog višeg komandanta Fuada Šukra u vazdušnom napadu na južni Bejrut 30. jula.

Eskalacija dolazi usred tekuće izraelske ofanzive na pojas Gaze u kojoj je ubijeno više od 40.000 Palestinaca nakon Hamasovog napada 7. oktobra.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter