Izvor: eklinika
18.08.2024 u 09:32
0

VIŠE VREMENA PRED EKRANOM IZAZIVA BES KOD DECE: Rezultati nove studije

Upotreba ekrana, odnosno mobilnih telefona ili tableta u ranom detinjstvu može da doprinese ciklusu razvoja deteta koji je štetan za emocionalnu regulaciju, pre svega besa i frustracije

Provođenje više vremena pred ekranom u život mališana unosi više besa, rezultat je nove studije istraživača sa University of Sherbrooke u Kanadi.  Korišćenje mobilnih telefona, tableta i kompjutera kao „e-bebisiterke“ za malu decu moglo bi da dovede do još više besa kod dece, što zauzvrat može da uznemiri roditelje koji pokušavaju da smire dete uz pomoć sadržaja sa ekrana.

NAROD SA KOJIM SRBI DELE NAJVIŠE GENETSKOG MATERIJALA: Iznandiće vas odgovor zbog kog bruje društvene mreže
Sati i sati pred ekranom remeti sposobnost kontrolisanja frustracije i besa

Studija, objavljena ovog avgusta u časopisu JAMA Pediatrics, pokazala je da se ova vrsta „začaranog kruga“ odigravala među mladim roditeljima koji su praćeni u studiji. Prema naučnicima, „upotreba tableta u ranom detinjstvu može da poremeti  sposobnost kontrolisanja frustracije i dovede do povećanih izliva besa kod male dece“.

Istraživanje je vodila Caroline Fitzpatrick, profesorka sa University of Sherbrooke,  a kako je njen tim primetio, predškolski uzrast je „osetljiv period za razvoj veština emocionalne regulacije“. Bebe su često sklone plakanju i vrištanju. Ali, kako godine prolaze, bebe postaju mališani koji mnogo bolje kontrolišu izraze besa i frustracije. Međutim, za to im je potrebna pažnja roditelja.

Prema istraživačima, mališani uče da regulišu emocije na dva načina. Prvo, roditelji mogu direktno da podučavaju decu i da im pomognu u kontroli emocionalnih izliva čim se oni pojave. Drugo, roditelji su primer deci, jer mališani ih pažljivo posmatraju kako bi naučili kako se odrasli nose sa sopstvenim emocijama.

Pandemija podstakla i decu i roditelje da se još više vremena provodi pred ekranom

Međutim, studija je uočila da mališani sve više komuniciraju sa ekranima, a ne sa mamom ili tatom. Naučnici su primetili da, prema istraživanju u SAD, većina četvorogodišnjaka poseduje sopstveni mobilni uređaj. Ova činjenica je, kako navode, bez sumnje potpomognuta covid 19 pandemijom i zatvarnjem u kuće.

– Količina vremena koje malo dete provede „buljeći“ u ove uređaje porasla je sa prosečnih 5 minuta dnevno 2020. godine do 55 minuta dnevno 2022 – istakla je profesorka Fitzpatrick.

Prethodna studija, koju je sproveo isti tim naučnika, otkrila je da su ispadi mališana porasli zajedno sa količinom vremena provedenog gledajući u ekran. Novo ispitivanje pokušalo je da ponovi taj nalaz, a zatim da utvrdi da li je to još uvek tako. Kako bi dobilu pravu sliku, istraživači su dali upitnike grupi od 315 roditelja dece uzrasta od 3,5 godine. Svi su odgajali decu u kanadskoj provinciji Nova Škotska. Svakodnevna upotreba ekrana i emocionalna regulacija svakog deteta praćena je u životnoj dobi od 3,5 do 5,5 godina (između 2020. i 2022.).

Oko 5,5 godina uočavaju se posledice „e-bebisiterke“

Rezultati novog istraživanja pokazali su da je u dobi od 3,5 do 5,5 godina, upotreba tableta kod dece porasla sa prosečnih 6,5 sati nedeljno na oko 7 sati. Tim naučnika otkrio je i da dodavanje oko sat vremena ispred ekrana dnevno, u dobi od tri i po godine, odgovara značajnom skoku u nivou besa/frustracije tog deteta samo godinu dana kasnije.

Taj relativno visok nivo emocionalne uznemirenosti u dobi od 4,5 godine doveden je u vezu sa povećanjem upotrebe „e-bebisiterke“ a posledice previše vremena provedenog pred ekranom bilo je najupadljivije u dobi od 5,5 godina, otkrili su istraživači. Sve u svemu, „ovi rezultati pokazuju da upotreba ekrana u ranom detinjstvu može da doprinese ciklusu koji je štetan za emocionalnu regulaciju“, zaključio je tim kanadskih naučnika.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter