Izvor: Republika
18.08.2024 u 10:38
0

PSI ROBOTI U DONJECKU: Distopijske mašine jurišaju na ruse (VIDEO)

Mogu da ponesu više od sedam kilograma muncije, medicinskih sredstava i drugih predmeta koji su neophodni vojnicima na prvoj liniji fronta.

Ukrajina je na ratište poslalarobote-pse, koje je dobila u sklopu vojne pomoći od Velike Britanije.

Na fotografijama i snimcima koje je objavila posebna jedinica u okviru ukrajisnke 28. mehanizovane brigade vide se distopijske mašine nedaleko od prve linije fronta u Donjecku, na istoku zemlje.

Više od 30 robota-pasa „Brit Alliance Dog (BAD2), druge generacije, poslato je Ukrajini. Psi su opremljeni tehnologijom za daljinsko osmatraje i prepoznavanje, a poseduju i infracrvene kamere.

POŽAR U ROSTOVSKOJ OBLASTI: Gori skladište goriva ( VIDEO)

Nisko na zemlji, oni su u stanju da istražuju unutar rovova, zgrada i guste vegetacije gde dronovi iz vazduha ne mogu. Ovi roboti-psi mogu da se kreću brzinom od oko 18 kilometara na sat u kontinuitetu od pet sati.

Mogu da ponesu više od sedam kilograma muncije, medicinskih sredstava i drugih predmeta koji su neophodni vojnicima na prvoj liniji fronta.

Za ruske bespilotne letelice, BAD2 emituje toplotne signale poput običnog zeca zbog toga što je umotan u antitermičko kamuflažno ćebe nemačkog dobavljača „Concamo“, što otežava njegovo otkrivanje. Ako budu uhvaćeni i dospeju u ruke neprijatelju svi podaci sa ovih mašina mogu se daljinski izbrisati.

Još jedna velika prednost je njihova niska cena, pri čemu svaki model košta između 3.400 i 6.800 funti u zavisnosti od modifikacija. Komandant jedinice čije je kodno ime „Kurt“, rekao je da će ove mašine pokazati svoju vrednost ako spasu život samo jednom vojniku.

– Najvažnije je da spasemo živote naših vojnika, tako da je BAD2 veoma važan za nas. Robotski psi mogu da vrše izviđanje, osmatranje, otkrivanje neprijateljskih kopnenih ciljeva, isporuku namirnica, lekova, traženje boraca i navođenje artiljerije na ciljeve – rekao je on.

Ukrajinski oficir je naveo i da njegova jedinica vrši modifikaciju pasa robota da deluju kao dronovi kamikaze na oklopna vozila ili neprijateljske vojnike

Počećemo da ih masovno koristimo nakon potpune modernizacije za naše potrebe. Proces je već u toku – dodao je on.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter