Izvor: KURIR
18.08.2024 u 14:18
0

OVA VEŽBA JE NEŠTO NAJBOLJE ŠTO MOŽETE DA URADITE ZA SVOJA LEĐA: Trener otkriva sve njene prednosti

Investiranje u sobno vratilo, koje usput budi rečeno nije skupo, će vam se višestruko vratiti kroz manje bolna leđa i ramena, a ovu vežbu možete da praktikujete i u teretanama na otvorenom.

Vis na vratilu ili dead hang delight je popularan izraz koji se koristi u fitnes krugovima da bi opisao ovu vežbu, često sa akcentom na njen jednostavan, ali izazovan karakter, kaže fitnes trener i master prof. sporta i fizičke kulture Milan Zarić i dodaje da su njene prednosti za zdravlje višestruke.

– U poslednje vreme često na sajmovima fitnesa viđam takmičenja u disciplini vis na vratilu i uvek sam se pitao u čemu je „fora“, zašto to rade i kako ne uspevaju da postignu zadato vreme, ne dejuje da je mnogo teško – otkriva trener.

Ova vežba služi prvenstveno za jačanje, istezanje i poboljšanje funkcionalnosti gornjeg dela tela, a slede i detalji.

Jačanje stiska šake

Držanje sopstvene težine u visećem položaju zahteva značajnu snagu u rukama i podlakticama. Redovno izvođenje vežbe može značajno da poboljša snagu stiska, što je korisno za mnoge druge vežbe i aktivnosti.

3 NAMIRNICE ZA DORUČAK KOJE TREBA ZAOBIĆI: Ako želite da smršate zamenite ih zdravijim opcijama

Poboljšanje pokretljivosti ramena

Visenje na vratilu omogućava prirodno istezanje ramena i celog gornjeg dela tela.

– Ovo je posebno korisno za ljude koji imaju ukočena ramena ili generalno probleme sa ramenima, jer pomaže u poboljšanju pokretljivosti i smanjenju rizika od povreda – kaže Milan Zarić.

Istezanje kičme i olakšanje bolova u leđima

Gravitacija deluje tako što isteže kičmu dok visimo što pomaže u smanjenju pritiska na pršljenove i diskove kišmenog stuba. To je posebno korisno za osobe koje osećaju nelagodnost ili bol u donjem delu leđa.

Poboljšanje posture

Redovno visenje pomaže u ispravljanju loše posture, jer jačanje mišića leđa i ramena i istezanje kičme doprinosi pravilnijem držanju.

Jačanje izdržljivosti mišića

Držanje tela u visećem položaju zahteva izdržljivost mišića, posebno u rukama, ramenima i trupu.

– Ako želite da ojačate u ovoj vežbi počnite sa držanjem koliko možete, ciljajući na oko 20-25 sekundi ako ste početnik. Kako napredujete, povećavajte trajanje. Odmarajte se između serija oko 1-2 minuta. Počnite sa 3-5 serija, kako napredujete, povećavajte broj serija ili dužinu trajanja svake serije – savetuje trener.

Priprema za druge vežbe

Vis na vratilu je odlična vežba za početnike koji žele da se pripreme za zahtevnije vežbe, poput zgibova. Ova vežba pomaže u izgradnji osnovne snage potrebne za podizanje tela.

Nataša Lazović

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter