Izvor: ALO
19.08.2024 u 08:07
0

OBRATITE PAŽNJU: Stiglo novo obaveštenje iz MUP-a

Uprava saobraćajne policije MUP-a Srbije apelovala je na bicikliste da voze pažljivo u gradskim uslovima

Biciklisti bi, kako se ističe, trebalo da zaštite glavu nošenjem kacige, da nose fluoroscentni prsluk ili da se oblače u žive boje koje su uočljive drugim učesnicima u saobraćaju i da koriste svetla na biciklu kako bi bili viđeni. Prilikom kretanja noću ili u uslovima smanjene vidljivosti obavezno je upaljeno belo svetlo na prednjoj i crveno na zadnjoj strani bicikla, navodi se u apelu MUP-a.

Tamo gde postoji biciklistička staza treba voziti po njoj, desnom stranom. Biciklisti treba da poštuju pravila, a kada voze putem gde ne postoji biciklistička staza, smeju da koriste kolovoz u širini od najviše jednog metra od desne ivice. Kada prelaze ulicu na pešačkom prelazu, biciklisti bi trebalo da siđu sa bicikla i guraju ga pored sebe. Takođe, nikada ne smeju da se provlače između vozila u saobraćaju.

TAČNO U 10: Predsednik Vučić prima srpske paraolimpijce i svečano uručuje državnu zastavu koja će se zavijoriti u Parizu

Tokom vožnje, biciklisti ne treba da koriste mobilni telefon i slušalice, jer neće biti dovoljno skoncentrisani i primetiti opasnost. Preporučuje se i da provere ispravnost bicikla.

„Biciklom ne upravljaj pod dejstvom alkohola i/ili narkotika“, navodi se u apelu MUP-a. Mlađi od 12 godina ne smeju upravljati biciklom na javnim putevima. Dete koje je napunilo devet godina može upravljati biciklom u pešačkoj zoni usporenog saobraćaja, u zoni gde je ograničenje 30 na sat, zoni škole i nekategorisanog puta. Vozač stariji od 18 godina može prevoziti dete do 8 godina starosti na posebno ugrađenom sedištu, dodaje MUP.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter