Izvor: 24 sedam
19.08.2024 u 17:26
0

STIGLA VAM JE PORUKA DA STE DOBILI STAN U BUDVI: Nova internet prevara hara Srbijom

Ovoga puta ne traže se podaci sa platne kartice, već potencijalnim žrtvama stiže obaveštenje da su dobitnici automobila ili stana u Budvi.

Prevaranti na internetu i društvenim mrežama postaju sve kreativniji u osmišljavanju načina da namame lakoverne. Posle SMS prevara u kojima se korisnik poziva da preuzme neki paket u Pošti ili donira sredstva u novoj vrsti prevare na udaru su korisnici aplikacije „Mesindžer“, i to uglavnom građani iz Srbije.

OVE GODINE VIŠE ĐAKA NA POPRAVNOM:Padaju na srpskom, pa čak i na likovnom

Ovoga puta ne traže se podaci sa platne kartice, već potencijalnim žrtvama stiže obaveštenje da su dobitnici automobila ili stana u Budvi.

Poklon daje nepostojeća firma iz Podgorice. Lakoverni na kraju plate prazan koverat koji im stigne na kućnu adresu, i do 55 evra, što je skoro 6.500 dinara, a u kojem je trebalo da bude ugovor o poklonu kako bi ga potpisali.

– Oni potencijalne žrtve obaveste putem „Mesindžera“ da su navodno izvučeni u nekoj nagradnoj igri i da su dobili automobil ili čak stan u Budvi i, nažalost, građani opet nasedaju i poveruju da je to moguće – objašnjava Dejan Gavrilović iz udruženja potrošača „Efektiva“.

– Onda im kažu da je potrebno da se potpiše ugovor o poklonu kako bi se formalno potvrdio dobitak, a kojim se oslobađaju od plaćanja poreze i svih troškova prema državi Srbiji, kao i da će posle da ih pozovu i da zakažu svečanu dodelu nagrade.

Zatim im, kako dodaje, ponude dve mogućnosti – da potpišu ugovor lično u Podgorici ili ukoliko nisu u mogućnosti da će im dokumentaciju poslati putem pošte na kućnu adresu.

Najčešći vid prevare na internetu je fišing u kojem prevaranti zloupotrebljavaju ime i logo poznatih institucija, ustanova i organizacija sa ciljem da dođu do podataka sa platne kartice korisnika kako bi neovlašćeno pristupili njegovom bankovnom računu i ispraznili ga. Nedavno je jedna poznata platforma za rezervaciju smeštaja objavila da su prevare skočile do 900 odsto u poslednjih godinu i po dana.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter