Izvor: Espreso
19.08.2024 u 17:39
0

UBOD STRŠLJANA MOŽE BITI FATALAN: Kako se odbraniti i zaštititi

Ubod stršljena može da bude i fatalan, pa je tako vest o smrti dvojice muškaraca nakon ujeda stršljena, mnoge uznemirila

Dvojica muškaraca iz Zlatiborskog okruga, nedavno su preminula nakon ujeda stršljena. Sve više ih je u seoskim, napuštenim domaćinstvima, ali nije retko da se javljaju i u urbanim, gradskim sredinama.

STIGLA VAM JE PORUKA DA STE DOBILI STAN U BUDVI: Nova internet prevara hara Srbijom

Šta uraditi ako nas stršljen ubode?

„Stršljenovi su insekti koji žive u kolonijama, to znači da su oni najagresivniji samo ako ih isprovociramo jer smo prišli jako blizu košnice, za koju jako često ne znamo gde se nalazi ili u slučaju da su našli sebi hranu, a osećaju da je taj izvor hrane ugrožen“, kaže Kristijan Ovari, biolog.

Ubod stršljena može biti smrtonosan

Stršljenovi su jako korisni u prirodi jer jedu neke druge insekte, ali njihove košnice se često nalaze u nekim naseljima u blizini ljudi.

Nije svejedno gde vas stršljen ubode

„Radi se o kompleksnom otrovu koji je namenjen da čini bol jer ima u sebi gomilu enzima za razlaganje ćelijskih struktura, a ima i histamin koji pravi anafilaktički šok za slučaj da ste alergični, to može da bude jako smrtonosno“, ističe on.

Ako vas ubode za vrat, može da napravi veliki problem.

„Tada alergija automatski ubija čoveka, to su brze alergijske reakcije. Izazivaju gušenje, tako da je pomoć profesionalca u slučaju ujeda, neophodna“, kaže Kristijan.

Stršljenovi izuzetno opasni insekti za ljude

Stršljen može nekoliko puta da vas ubode, što dodatno otežava problem. Kada jedan stršljen ubode, njegov otvor u sebi ima feromone koji će biti signal svima ostalima da ste vi potencijalna opasnost, samim tim vas targetira i vi ste osuđeni na „bockanje“ do kraja.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter