Izvor: kurir
22.08.2024 u 11:37
0

PRETNJE NA SUĐENJU UROŠU BLAŽIĆU: Otac ubijenog Aleksandra nije mogao da se obuzda

U zgradi Specijalnog suda u Beogradu Uroš Blažić, optuženi za masovno ubistvo u selima kod Mladenovca i Smedereva i njegov otac Radiša Blažić izneli su juče odbrane, a suđenje se nastavlja kada će oštećeni početi svoja izlaganja.

Na suđenje Urošu Blažiću (22) iz Dubone koji je 4. maja 2023. počinio nezapamćeni masakr došle su ožalošćene porodice zajedno u kombiju smederevskih registarskih oznaka.

11.15 – Za govornicu je izašla oštećena Jovana Pavlović, čiji je otac Zoran ranjen u Duboni

Ispričala je da je za zločin saznala dok je bila u prizemlju kuće koja se nalazi preko puta školskog dvorišta u Duboni.

Jovana Pavlović: Deset minuta pre zločina bila sam u prodavnici i zatvorila sam radnju. Pričala sam sa Daliborom Todorovićem. Zatim sam ušla u kuću. Čula se neka pucnjava, sestra je bila gore na spratu sa decom mislila je da je u pitanju neki vatromet. Izašla je na teresu okrenuta ka školskom dvorištu, krenula je i decu da izvede da vide vatromet. A onda je samo videla da se cigla na kući okrzla, Uroš Blažić je držao uperenu pušku u nju, ona je uspela da uvede decu u kuću i stavila ih pod sto. Otac je čuo pucnjavu i istrčao na put, bio je nekoliko metara od njega, jednom rukom pucao je u njega, u vis, svuda je pucao. Pukom srećom ga nije ubio. Kada je Uroš Blažić izašao iz školskog dvorišta gledao je oko sebe hteo je još nekog da ubije.

Ona je tokom svedočenja plakala.

11.01 – Taksista: Tražio mi je novac

Taksista Dragoslav Antonijević u crnoj majici stao je za govornicu i naveo da ostaje pri svemu što je ranije u istrazi rekao u Višem javnom tužilaštvu u Smederevu, ali je na pitanja od strane tužioca Olivera Milojević objasnio da je Uroš Blažić čitao vesti na internetu tokom vožnje i uzbuđeno mu se hvalio da je pobio 20 ljudi. U razgovoru je rekao da ne zna šta je Uroš Blažić sve pričao sa putnicom Jelenom Ajdinović jer je bila uključena muzika na radiju. Zatim je dodao da mu je Uroš Blažić rekao: „Daj mi 3.000 dinara da imam nešto da jedem.“ što je on i uradio.

Taksista je zatim rekao da mu Uroš Blažić nije rekao „da je car i kralj“ nakon što je pobio svoje vršnjake.

On je objasnio da je prijavio policiji u Kragujevcu da je vozio osumnjičenog ubicu koji je prethodno počinio masakr u Duboni i Malom Orašju.

Dragoslav Antonijević: Kada sam ga ostavio, obavio sam nuždu od uzbuđenja, zapalio cigaru, pa seo u kola. Pogledao sam na navigaciji gde se nalazim i krenuo ka policijskoj stanici u Kragujevcu gde sam prijavio da sam vozio ubicu.

10.54 – Miroljub Milovanović, otac ubijenog Aleksandra

Nakon toga za govornicu je izašao Miroljub Milovanović otac ubijenog Aleksandra (17) iz Malog Orašja koji je rekao da ostaje pri svemu što je rekao u tužilaštvu i dodao: J*baću ti mamu, ti konju! Podigni glavu! Čekaću te celog života, pustite ga sad da mu ja presudim. On je samo moj!

Vidno besan Miroljub Milovanović dok je izgovarao ove reči okrenuo se ka boksu gde su bili okrivljeni Uroš i Radiša Blažić.

Nakon toga ožalošćeni otac naveo je da se pridružuje krivičnom gonjenu zatražio imovinsko pravni zahtev. Nakon njega trebalo je da svedoči njegova supruga ali ona nije bila u stanju da se izađe za govornicu.

10.48 – Za govornicu je izašla vidno potresena Lazareva majka, Ivana Milovanovića

Ivana Milovanović: Dan je krenuo kao i svaki drugi. Nešto sam radila kod kuće Lazar je ustao i došao do nas pitao je šta radimo, jesmo li doručkovali. Spremala sam se za posao, da idem u drugu smenu, a mi smo ga zamolili da napravi doručak, nije mu bilo teško. Otišao je da pripremi, spremio nam je doručak postavio sve, ručali smo zajedno. Spremila sam se i odvezao me do stanice. To je bilo oko 13 časova, tada sam ga videla poslednji put. Radila sam drugu smenu, iskomunicirali smo porukom i dogoovorili se da me me čeka i da me odveze do kuće. Nije mi se odmah javio, ali u 10.31 stiže poruika“ da me čeka kod Ravnog Gaja“. Videla sam poruku, a onda i kod našeg komšije pokojnog Nemanja Stevanovića na storiju na Instagramu – videla sam da sede vatra gori, i pomislim zajedno su dobro je.

Treba tu da me sačeka, međutim ja kad sam stigla sačekao me je strašan prizor,. U 22.30 sati čuli su se rafali, videla sam da se nešto dešava, rotacija policije koja nas je zaobišla. Pišem mu poruku, ali nema odgovora, polako stižemo gore, ljudi samo dolaze i vatra ta gori, a vozač kaže da ne ide gore. A ja mu kažem moraš gore, gore mi je dete. Kako sam izašla iz autobusa, pogledala sam u tom pravcu vidim njegovu belu duksericu, videla sam ga. Kada sam prišla bio je bez svesti, bio je u krvi. Pored njega su bili Nemanja Ilić i Nemanja Stevanović kome sam rekla da se drži i da stiže pomoć. Svi su živi oko njega, ali eto on nije. Šok, rekao mi je da pozovem oca, šta da vam kažem nekako ne znam ni ko mi je pomogao tu da ga ubacimo u auto, ali već tada sam videla da je gotovo. Posle tih rana sam, videla, jedan metak od sedam mu je razorio srce. Ne znam kako smo uopšte došli u Smederevo, pipnuli su mu puls i klimnuli glavom. Deca su samo tako dolazila. Čekali smo samo da nam kažu… Tako su nam saopštavali da je jedno po jedno dete ubijeno.

Tužilac Ivan Konatar pitao je da njen sin ili neko od njihove familije bio u bilo kakvoj zavodi, a Ivana Milovanović je navela da se njen sin nikad ni posvađao sa nekim i da je bio oličenje dobra.

10.31 – Otac ubijenog Lazara Milovanovića

Posle Đorđevića za govornicu je izašao svedok Milan Milovanović, otac ubijenog Lazara Milovanovića i naveo je da ostaje pri svemu što je rekao u tužilaštvu.

Milan Milovanović: Ostajem pri svemu što sam rekao.

Kako je naveo pridružuje se krivičnom gonjenu i zatražio imovinsko pravni zahtev. Inače, nekoliko dana pre godišnjice zločina nesrećni čovek je završio u bolnici i jedva preživeo, ali se danas pojavio na suđenje.

10.26 – Aleksa Đorđević: Ovo mi je promenilo život

Za govornicu je izašao Aleksa Đorđević koji je kobne večeri bio kod spomenika Ravni Gaj u selu Malo Orašje kada je Uroš Blažić pucao na nedužnu družinu koja se družila oko vatre.

Aleksa Đorđević: Ostajem pri svemu što sam ispričao u tužilaštvu.

Na pitanje tužioca Ivana Kontara da li se i dalje oseća loše, on navodi da mu je ovo promenilo život. Nakon ovoga pridružio se krivičnom gonjenu i zatražio imovinsko pravni zahtev.

10.09 – Sudsko veće u sudnici

VELIKI POŽAR NA KARABURMI: Vatra guta stan u potkrovlju, crni dim prekrio sve (VIDEO)

Sudsko veće ušlo je u najveću sudnicu u Ustaničkoj ulici u Beogradu i ročište okrivljenima Urošu i Radiši Blažiću počinje nakon prozivke svih prisutnih.

Sudija Lidija Jovanovski rekla je da je advokat Miloš Munić koji zastupa oštećenu Jelene Ajdinović, inače putnicu u taksiju koja je te večeri 4. maja 2023. zajedno sa taksistom Dragoslavnom Antonovićem bila oteta od strane pomahnitalog masovnog ubice, podneo molbu da se ona ne sasluša jer joj je lekar sa Palilule konstatovao da mora da odmara i da se ne izlaže stresu s obzirom da je u drugom stanju.

Podsetimo, ona je kobne večeri kada im je Uroš Blažić nasilno ušao u taksi kod naplatne rampe Mali Požarevac tada slagala da je trudna i tako se sigurno spasila sigurne smrti.

Na ovaj predlog su se zatim izjašnjavali advokati, a zatim su punomoćnici koji zastupaju oštećene Zorana Pavlovića, Ivana Ivkovića, Jovice Stevanovića, Damira Ružića, Teodore Stevanović i Mihaila Milić zatražili da oni ne svedoče što je sudija i prihvatila.

Takođe, teško povređeni Nevena Vujić i Ivan Ivković zbog svog zdravstvenog stanja nisu u stanju da svedoče naveli su njihovi zastupni i zahtev je odobren. Njihove izjave će se čitati.

O predlogu Miloša Munića koji zastupa putnicu u taksiju Jelenu Ajdinović će se naknadno odlučiti.

09.30 – Ožalošćene porodice stigle u sud

Iako su juče došli svi ožalošćeni zajedno, to danas nije bio slučaj. Zajedno su u zgradu suda u Ustaničkoj ulici ušli roditelji i brat najmlađe žrtve Nikole Milića, zatim jedva punoletnog Marka Mitrovića, maloletnog Aleksandra Milovanovića i Petra Mitovića koji je preminuo nakon 50 dana lavovse borbe.

Kao i na prethodnim ročištima roditelji, braće i sestre brutalno ubijenih u selima Dubona kod Mladenovca i smederevskog sela Malog Orašja došli su u crnim majicama na kojima je na leđima ispisano simbolično pitanje „ŽIVITE“ i datum 4. 5. 2023. kada je pomahnitali Uroš Blažić pobio nedužne vršnjake. Na prednjoj strani majice nalazi se devet fotografija devet žrtava.

Porodice ubijenog Nemanje Stevanovića, Kristine i Milana Panića, Dalibora Todorovića, a zatim i Lazara Milovanovića pristigli su ispred beogradskog suda gde će uskoro ući u zgradu suda i opet se suočiti sa osumnjičenim ubicom njihove dece.

Uroš Blažić je priznao da je 4. maja prošle godine ubio devet i ranio 12 osoba u selima Malo Orašje i Dubona, dok je njegov otac Radiša Blažić negirao da je oružje koje je pronađeno nakon masakra.

Viši sud u Smederevu koji vodi ovo suđenje, iz bezbednosnih razloga zaseda u zgradi Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici u Beogradu.

Blažić je, podsetimo, za sudskom govornicom izjavio juče „da je kobne večeri imao prepisku na Vocapu sa svojim prijateljem Viktorom Đorđevićem i jednom devojkom i da se osećao nenormalno„.

– Opravdanja nema za zločin te večeri, ali ima uzroka koji su doveli do toga. Pre Nove godine počeo sam da koristim steroide, šta će meni seljaku, detetu to, ali ajde uvek sam u nekom grču pa sam sa drugarom to počeo da uzimam. Posle Nove godine sam, tačnije 21. januara otišao u Nemačku gde sam otišao da zaradim za život. Vratio sam se krajem aprila, 15 dana pre zločina. Kada sam se vratio nisam se osećao dobro, osećao sam da me mrze meštani. Inače, hteo bi da dodam da je te večeri došlo do vocap prepiske sa Viktorom Đorđevićem i tom devojkom, koja se i nalazi u optužnici, to je bila kapisla da se sve ovo izdešava. Osećao sam se nenormalno te večeri, oblio me je znoj, svesno sam poređao po stolu i desilo se neko zlo… Eto tako se desilo – sramno je rekao Blažić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter