Izvor: Ubrzanje.rs
22.08.2024 u 18:53
0

ŠOK I NEVERICA: Na društvenim mrežama se pojavilo upustvo kako deci iznuditi gole fotografije

Jezivo objašnjenje na 80 strana kako deci iznuditi gole slike: "Tutorijali za sekstorciju" preplavili internet

Kompletan vodič za ucenu“ onlajn se može kupiti za nešto manje od 6 evra
  • Autor pristupa kao pisanju uputstva za razvijanje biznisa
  • Tvrdi da je u tome uspešno već sedam godina
  • Oglasili se predstavnici sve tri platforme

    Detaljna pisana uputstva i video vodiči za finansijski motivisanu seksualnu ucenu – poznatu kao sekstorcija – dostupni su besplatno na internetu, a kriminalci nude specijalizovanu i prilagođenu obuku uz dodatnu naplatu.

    Uputstva se mogu pronaći na platformama kao što su TikTok, Jutjub (YouTube) i Telegram. U slučajevima sekstorcije, tinejdžeri bivaju prevareni u onlajn svetu – da pošalju svoje intimne fotografije prevarantima, koji zatim traže novac i prete da će materijal podeliti s drugima, saznaje Guardian.

    „Pisana uputstva i video vodiči, često naslovljeni kao ‘vodiči za sekstorciju’, dostupni su na platformama kao što su TikTok i Jutjub. Oni koje smo videli na Jutjubu pružaju ‘korak po korak’ uputstvo kako počiniti ove ucene, od početka do kraja, uključujući kreiranje lažnih onlajn naloga, dobijanje broja za slanje poruka, savete o tome kako ciljati žrtve i kako ostvariti profit od zločina“, kaže stručnjak iz Nacionalne kriminalističke agencije

    „Kriminalcima se savetuje da ciljaju srednje škole, a dobijaju i instrukcije o tome kako pretnjama ucenjivati žrtve i koji jezik koristiti. Postoje primeri ovih tutorijala dostupnih za prodaju onlajn, koji se nude kao ‘kompletan vodič za ucenu’ po ceni od oko 10.000 nigerijskih naira (približno 5 funti, odnosno nešto manje od 6 evra)“, piše Gardijan.

    Medij je, dodaju, video pisani vodič, na više od 80 strana, a koji je otkrila jedna firma za sajber bezbednost i bio je dostupan na kanalu u okviru aplikacije za razmenu poruka Telegram u februaru. Vodič je podeljen sa NCA, a Telegram ga je uklonio.

    U obliku priručnika i vodiča za počinioce, ovaj dokument je brutalno obuhvatan i napisao ga je anonimni pojedinac koji tvrdi da se bavi ovim zločinom već sedam godina i da je tokom tog perioda iskoristio 5.000 „uspešnih meta“.

    Vodič obećava „vredne uvide i alate“, uključujući savete o kreiranju lažnih profila, razlikovanju između kratkoročnih i dugoročnih meta, pristupanju nalozima na društvenim mrežama nepoznatih ljudi, i stvaranju početne veze, zatim manipulisanju i prisiljavanju žrtava da pošalju eksplicitni sadržaj.

    Autor skripte nudi i „individualno vođenje“

    Autor tvrdi da su tri najbolje zemlje za uspešnu onlajn iznudu Velika Britanija, SAD i Kanada. Savetuje čitaocima da se fokusiraju na tinejdžere i mlade odrasle osobe i sugeriše da mogu očekivati da će dobiti eksplicitni sadržaj „od najmanje 5-10 meta od 200“.

    Vodič objašnjava kako se ova praksa preusmerila na različite platforme nakon što su neke grupe na društvenim mrežama postale svesnije pretnje – na primer, upozorava da je „izlaganje vaše mete na Instagramu sada praktično nemoguće“ nakon nedavnih ažuriranja na sajtu.

    Ovaj vodič takođe nudi čitaocima pristup specifičnim skriptama za iznudu koje autor koristi za 50 dolara, kao i tromesečno individualno vođenje za 250 dolara. Stručnjaci za bezbednost otkrili su dokaze o najmanje 276 finansijskih transakcija s autorom, što ukazuje na to da su pojedinci kupovali ove usluge.

    Vodič pokazuje koliko je ovaj zločin postao profesionalizovan i naglašava potencijal za ostvarivanje profitabilnog biznisa iz njega.

    „Ovaj problem shvatamo izuzetno ozbiljno i imamo strogu politiku kako bismo zaštitili naše korisnike od prevara i drugih štetnih ponašanja. Sadržaj koji pruža uputstva za aktivnosti poput fišinga i kriptofišinga nije dozvoljen na Jutjubu i biće uklonjen, kaže portparol Jutjuba.

    Iz TikToka saopštavaju da platforma proaktivno otkriva i uklanja sadržaj ove prirode, uključujući i putem istraga koje sprovode njihovi timovi za moderaciju. U vezi sa takozvanim „Yahoo Boys“ – sajber kriminalcima sa sedištem u Nigeriji – TikTok je rekao da je angažovao lokalne stručnjake za moderaciju kako bi oblikovao svoju strategiju sprovođenja.

    Ovim povodom oglasili su se i iz Telegrama.

    „Sekstorcija je izričito zabranjena na Telegramovoj platformi. Moderatori proaktivno prate javne delove platforme i prihvataju prijave korisnika kako bi uklonili sadržaj koji krši uslove korišćenja Telegrama.“

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter