Izvor: Kurir
23.08.2024 u 19:31
0

SAVET OD STRUČNJAKA: Da li kokosovo ulje može da spasi ispucale krajeve?

Blagodeti kokosovog ulja civilizaciji su poznate već hiljadama godina, a večita dilema je da li baš ono može da nam spasi ispucale krajeve

Razgovarali smo sa Biljanom, iskusnom frizerkom, kako bismo saznali da li kokosovo ulje može da reši problem ispucalih krajeva ili je šišanje neizbežno.

„Kokosovo ulje može značajno poboljšati opšte stanje kose“, rekla je Biljana. „Ono dubinski hidrira i hrani dlaku, jačajući je i vraćajući joj prirodan sjaj. Međutim, jednom kada krajevi kose postanu ispucali, ulje neće moći da ih potpuno izleči.“

Prema njenim rečima, ispucali krajevi su rezultat oštećenja na dlaci koja se više ne može zatvoriti jednostavnim tretmanom.

„Najbolji način da se rešite ispucalih krajeva jeste da ih ošišate, a zatim negujete kosu kako biste sprečili da se problem ponovi.“

Tretman kokosovim uljem može pomoći u sprečavanju daljeg pucanja krajeva, jer ono hidrira kosu i štiti je od spoljašnjih uticaja.

SAZNAJTE KOLIKO JE VITAMIN B1 VAŽAN ZA ZDRAVLJE SRCA: Kardiolog otkriva simptome njegovog nedostatka

„Preporučujem da ga koristite redovno, posebno kao masku pre pranja kose. Na taj način ćete jačati kosu i održavati je zdravom.“

Zaključak je da kokosovo ulje može doprineti zdravlju kose i očuvanju njenih krajeva, ali za već oštećene krajeve, frizerske makaze su jedino rešenje.

Frizerka nam je dala odgovor na pitanje: Kakva je snaga kokosovog ulja?

– Umerena upotreba kokosovog ulja može biti jako korisna kao kozmetički proizvod ako se pažljivo koristi.

Evo nekih prednosti: Poznato je da laurinska i kaprinska kiselina (kojih najviše ima u kokosovom ulju) imaju antibakterijska, antifungalna i antivirusna svojstva koja mogu pomoći u borbi protiv kožnih infekcija i mogu pospešiti zarastanje nadražene ili ranjene kože. Laurinska kiselina u kokosovom ulju može ubiti bakterije, viruse, gljivice i pomoći u borbi protiv zaraze. Kaprinska kiselina ima snažna antialergijska dejstva.

Zašto su maske za kosu od kokosovog ulja odličan izbor?

Maske za kosu od kokosovog ulja su veoma popularne, jer dubinski prodiru u strukturu vlasi, zahvaljujući laurinskoj kiselini – koja je osnovni sastojak kokosovog ulja. Samim tim, dlaka se dubinski hidrira i obnavlja.

Redovnom upotrebom maske za kosu od kokosovog ulja, dlaka postaje sjajna i trajno se revitalizuje. Takođe, kokosovo ulje prepuno je masnih kiselina, koje sprečavaju lomljenje dlake i na taj način joj pomažu da zdravo raste.

Pored toga, kokosovo ulje za kosu neguje i štiti skalp, jer ima antibakterijska i protivupalna svojstva i obiluje antioksidansima! Takođe, koristi se i u sprečavanju peruti i redovnom primenom može ojačati koren dlake.

Pritom, veoma je važno da koristite organsko – hladno ceđeno nerafinisano, devičansko kokosovo ulje. Takvo ulje nije obrađeno hemijskim putem i iz njega ćete dobiti sve benefite koje prirodno sadrži!

Maska sa čistim kokosovim uljem

Maske za kosu od kokosovog ulja mogu se praviti u kombinaciji sa mnogim zdravim namirnicama. Isto tako, za tretman vlasi može se koristiti samo kokosovo ulje, bez ikakvih dodataka.

Ukoliko se odlučite da za negu kose koristite isključivo kokosovo ulje – postupak je sledeći:

  • Pred spavanje ugrejte ulje na blagoj temperaturi – da bude mlako i u tečnom stanju
  • Odredite količinu ulja koja je dovoljna da prekrije površinu cele kose
  • Najveću količinu ulja nanesite na krajeve – a zatim blago prekrijte površinu ostatka kose
  • Ukoliko imate prirodno masniji skalp – izbegavajte preko noći da stavljate kokosovo ulje na koren
  • Dobro očešljajte kosu – od korena do vrhova, kako biste bili sigurni da je ulje dobro raspoređeno
  • Umotajte kosu u maramu ili kapu za tuširanje i ujutro isperite ulje – mlakom vodom, a zatim šamponom
  • Ukoliko imate suvu i oštećenu kosu, ponavljajte postupak jednom nedeljno. U suprotnom – ovaj tretman je odlična preventiva, ako se primenjuje dva do tri puta mesečno.

Maske za kosu od kokosovog ulja i jaja

Maske za kosu od kokosovog ulja i jaja sjajan su tretman za sve tipove kose. Kombinacija ovih hranjivih sastojaka odličan je prirodni regenerator i može se kombinovati sa raznim – jednako korisnim namirnicama.

Jaja su puna proteina i pomažu oštećenoj kosi da se revitalizuje. Kao prirodni regenerator – čine kosu mekanom i glatkom. Žumance za kosu je izvrsno, jer je bogat izvor vitamina – uključujući i vitamin D za kosu – za koji se pokazalo da pospešuje rast kose.

Miks ovih namirnica dovoljno je koristiti jednom mesečno – ukoliko imate zdravu kosu. Za oštećenu kosu, preporučuje se jednom nedeljno.

Potrebne su vam

  • dve supene kašike organskog kokosovog ulja
  • jedno sveže jaje

Otopite kokosovo ulje na umerenoj temperaturi – da bude u tečnom stanju. Nakon toga umutite jaje i sjedinite sastojke.

Mešajte ih dok se ne pretvore u homogenu smesu. Obzirom da je kokosovo ulje najbolje nanositi na vlažnu kosu (u tom slučaju daje više rezultata) – pokvasite kosu i smesu nanesite ravnomerno preko cele površine kose. Ostavite masku na pramenovima 15 do 20 minuta. Nakon toga je isperite mlakom vodom, a zatim šamponom.

Ukoliko želite do obogatite skup namirnica kojima negujete vlasi – uz maske za kosu od jaja i od kokosovog ulja za kosu, odlično se uklapa i med – koji je još jedan moćan sastojak za negu kose.

Maska sa kokosovim uljem i medom

Potrebni su vam sledeći sastojci: dve supene kašike kokosovog ulja, dve supene kašike meda i jedno žumance za kosu.

Kokosovo ulje uvek otopite na umerenoj temperaturi – ukoliko je u čvrstom stanju. Nakon toga, sjedinite ga sa medom i dobro umutite.

Odvojite žumance od belanceta – po želji možete iskoristiti i celo jaje, ali imajte na umu da belance može da ulepi kosu i oteža ispiranje. Umutite žumence i tek nakon toga ga sjedinite sa smesom od kokosovog ulja i meda.

Ova maska za kosu nanosi se na suve pramenove!

Nanesite je preko cele površine kose i dobro umasirajte – počevši od korena ka vrhovima. Prekrijte kosu maramom ili kapom za tuširanje i možete je držati na kosi koliko želite – pa i celu noć.

Kada budete spremni da skinete masku – dobro isperite kosu mlakom vodom. Ukoliko nakon pranja smatrate da vam je kosa previše masna isperite je šamponom. U suprotnom – idelano bi bilo da se šampon uopšte ne koristi kao i da se kosa prirodno osuši. U tom slučaju – vlasi dobijaju potpun vitaminski i prirodni tretman.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter