Izvor: Žena
24.08.2024 u 19:10
0

OPREZ: Ako dete crta nešto od ovoga to je alarmantan signal

Evo šta sve mogu da otkriju dečji crteži i kada treba da se zabrinete

Mala deca vole da crtaju i treba ih pustiti da u toj aktivnosti često uživaju, ali ponekad njihova kreativnost odraslima može da izgleda čudno, pa i zastrašujuće. Iako je nemoguće proceniti dete samo na osnovu njegovih crteža, stručnjaci ističu da postoje znaci upozorenja na koje bi odgovoran roditelj morao da obrati pažnju.

Ruski psihijatar Hloi Milavica, koja je deo jedne od najvećih ruskih medicinskih mreža „Poliklinika“, akcentuje da se tačno psihološko stanje deteta može proceniti samo sveobuhvatno, ali da dečji crteži mogu da sadrže neke detalje koji su zabrinjavajući i mogu da budu razlog da se roditelji obrate specijalisti.

„Poremećaji iz autističnog spektra mogu da iskažu kroz uporno ponavljanje jednih te istih elemenata na crtežu, posebno kada njihova složenost nije prikladna uzrastu. Na primer, dete crta isti oblik na puno različitih papira, odbija da nacrta bilo šta drugo ili koristi olovke ili flomastere u samo jednoj boji. Ili crta prelepe monograme, odnosno jasne geometrijske oblike, iako po uzrasti to još ne bi trebalo da bude u stanju da uradi“, ispričala je dr Milavica.

Crteži koji uključuju scene okrutnog i eksplicitnog nasilja mogu da ukazuju na moguću psihopatiju ili PTSP kod deteta koje je doživelo traumatično iskustvo, dodao je ovaj psihijatar.

„Ako dete ima manje od 7 godina, a crta scene seksualnog odnosa to može da ukazuje na rani seksualni razvoj ili na nešto zlosutnije, da su se odrasli nepremereno ponašali prema njemu. Depresivna stanja kod dece karakterišu crteži sa puno tamnih boja i nagoveštaja samopovređivanja“, nastavlja ruska doktorka.

Dr Milavica navodi i kako crteži mogu da pomognu roditeljima da otkriju da postoji kašnjenje u mentalnanom razvoju kod deteta. Naime, ako ono ne pokazuje interesovanje za crtanje ili ne može da crta linije na papiru i/ili ne zna da drži olovku do treće godine, moguće je da nešto nije u redu, iako to nije pravilo. Takođe, zabrinjavajuće je i ako dete u periodu od 5, 6 godina ne može da zasenči neko područje, a da ne pređe granice neke figure.

„Međutim, čak i ako utvrdite postojanje bilo koje od navedenih tačaka, nema potrebe za uzbunom. Mnogo je bolje da dete prvo odvedemo kod psihologa ili psihijatra koji mogu na pravi i sveobuhvatni način da procene njegovo psihičko stanje“, naglašava ona.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter