Izvor: Blic
28.08.2024 u 09:40
0

NAJNOVIJE PROGNOZE U VEZI SA KORONOM: 3 grupe u riziku od teškog oblika bolesti, 6 KLJUČNIH SIMPTOMA FLiRT-a

U toku protekle nedelje, od 19. do 25. avgusta, u Srbiji su na korona virus testirane 3.482 osobe, od kojih je 1140 bilo pozitivno na kovid 19, objavio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". Pozivajući se na situaciju u Evropi i regionu, navode da se ne očekuje pogoršanje epidemiološke situacije

U odnosu na pretposlednju nedelju jula, kada je „Batut“ izdao prethodno saopštenje, i kada je u periodu od 22. do 28. jula testirano 1.207 osoba a pozitivno bilo 306, sada je primetan skok, međutim u „Batutu“ kažu da se u toku prethodne tri nedelje uočava stagnacija i stabilan broj slučajeva.

– Broj potvrđenih slučajeva infekcije SARS-CoV-2 u Srbiji je počeo da raste od početka maja 2024. godine, ali se tokom prethodne tri nedelje uočava stagnacija i stabilan broj potvrđenih slučajeva. Tokom protekle nedelje, od 19. do 25. avgusta, ukupno su testirane 3482 osobe, a dobijeno je 1140 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus. Imajući u vidu situaciju u regionu i Evropi, ne očekuje se pogoršanje epidemiološke situacije COVID-19 – navode u Institutu „Batut“.

Prosečna starost obolelih 54 godine

Kako se navodi, slučajevi obolevanja registruju se u svim uzrasnim grupama, a prosečna starost obolelih je trenutno 54 godine.

– S obzirom na stabilan trend kretanja COVID-19, i dalje se ne uočava povećano opterećenje zdravstvenog sistema.

Simptomi trenutnih sojeva

Simptomi trenutno dominantnih varijanti SARS-CoV-2 (tzv. FLiRT) su isti kao i kod drugih oblika COVID-19 i obično se pojavljuju pet do šest dana po izlaganju i traju od jednog dana do dve nedelje

Kod obolelih od korona virusa se uobičajeno javljaju:

  • povišena temperatura
  • malaksalost
  • bolovi u zglobovima i mišićima
  • kašalj
  • bol u grlu
  • sekrecija iz nosa

 Manifestacije bolesti su u većini slučajeva blage do srednje teške, ali se kod osoba u riziku mogu javiti i teži oblici. Najvažniji faktori rizika za nastanak teških kliničkih oblika su starije životno doba i teška hronična oboljenja i stanja oslabljenog imuniteta (imunodeficijencije) – navode u Institutu „Batut“.

Standardne mere prevencije

Dodaju da na osnovu sagledavanja svih napred pomenutih pokazatelja, za sada nema potrebe za primenom dodatnih mera prevencije i suzbijanja respiratornih virusnih infekcija osim standardnih mera zaštite od infekcija u zdravstvenim ustanovama.

– Građanima se preporučuju uobičajene mere zaštite od zaraznih bolesti koje se prenose respiratornim putem, kao što su održavanje lične higijene, naročito pranje ruku, provetravanje prostorija u kojima borave, boravak u prirodi, unos dovoljne količine tečnosti i ishrana bogata svežim namirnicama, a posebno povrćem i voćem. Osobama starije životne dobi, zatim osobama svih uzrasta sa hroničnim bolestima pluća, srca, bubrega, dijabetesom, malignim bolestima ili drugim hroničnim bolestima koje dovode do smanjenja imuniteta, preporučuje se izbegavanje kontakta sa osobama koje imaju simptome i znake infekcije organa za disanje – savetuju stručnjaci Instituta „Batut“.

Gde se radi testiranje

Navode i da testiranje na SARS-CoV-2 virus se radi u zdravstvenim ustanovama na teritoriji cele Republike Srbije. Testiranje se sprovodi na osnovu indikacija koje postavlja ordinirajući lekar kod osoba koje imaju simptome i znake infekcije organa za disanje u skladu sa važećim Stručno-metodološkim uputstvom.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter